Noua Lege a pensiilor nu elimină, deocamdată, inechitățile din sistem. Un aspect pozitiv este punctajul suplimentar pentru anii ce depășesc stagiul de cotizare
Publicat de Adina Sîrbu, 6 noiembrie 2023, 08:55
Noua Lege a Pensiilor este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii. Proiectul ar putea fi aprobat săptămâna aceasta de Guvern şi trimis apoi în Parlament. Coaliţia de guvernare vrea adoptarea cât mai rapidă a actului normativ în Legislativ, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Autorităţile dau asigurări că, în termen de 6 luni, vor fi recalculate toate pensiile, iar în urma acestui proces, o mare parte dintre pensionari va beneficia de sume mai mari şi, cu siguranţă, nicio pensie nu va scădea faţă de valoarea aflată în plată acum.
Guvernanții spun că, în 2024, pensiile vor creşte de două ori: de la 1 ianuarie, cu aproape 14 procente rata inflaţiei, şi de la începutul lunii septembrie, după recalculare.
Se așteaptă ca noua lege să elimine și inechitățile din sistem, însă problema ar putea fi rezolvată abia din septembrie, prin eliminarea coeficientului de corecție, spune președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu:
Injustiția socială este creată de coeficientul de corecție care apare în calculul pensiilor după 2010. Eliminarea acestui coeficient de corecție nu înseamnă decât ca pensiile din spate sau pensiile din anii de început al coeficientului de corecție să fie aduse la standardul pensiilor din 2020 și după. Asta înseamnă că, de fapt, în funcție de anul de decizie a pensionării, trebuie să existe o corecție substanțială, care pentru unii va fi de 41% creștere, pentru alții s-ar putea să fie o creștere mai mică, de 1% sau 2%.
Proiectul noii legi a pensiilor vine și cu schimbări pozitive, legate, de pildă, de numărul de ani lucrați, astfel că vor primi puncte suplimentare pentru vechime cei care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani, explică Bogdan Hossu:
Există mecanismul de premiere, să spunem așa, pentru activitate îndelungată profesională, în sensul că se dă un punctaj suplimentar pentru perioadele care depășesc 25 de ani: între 25 și 30 de ani se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an muncit, între 30 și 35 de ani – 0,75 puncte pentru fiecare an muncit, iar pentru ce depășește 35 de ani primești un punct în plus pentru fiecare an muncit, ceea ce este o formulă de stimulare a activității pentru o mare parte dintre salariați.
Alte prevederi din proiect: vechimea minimă de cotizare va fi de 15 ani şi vechimea maximă de 35 de ani, sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, femeile cu mai mulţi copii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, iar din 2035, femeile şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani.
În județul Constanța, în prezent sunt aproape 150.000 de pensionari, iar pensia medie este puțin peste 2.100 de lei.
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com