Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţă că a convenit împreună cu reprezentanţii crescătorilor de animale soluţii rapide pentru a depăşi valul de pestă a micilor rumegătoare.
„Am convenit astăzi, împreună cu reprezentanţii crescătorilor de animale, o serie de soluţii rapide pentru a depăşi valul de pestă a micilor rumegătoare cu focare în câteva zone ale ţării. Am avut un dialog sincer cu aceşti oameni hotărâţi şi muncitori şi am ajuns la o concluzie clară: avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situaţie de criză cu pagube cât mai mici pentru crescătorii de animale”, scrie prim-ministrul, pe Facebook.
El menţionează că Guvernul este dispus să facă „toate eforturile”, alături de toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, „pentru a menţine deschise relaţiile cu statele importatoare de animale româneşti” atât din Europa, cât mai ales din ţările arabe.
„Măsurile convenite azi ne pot ajuta să depăşim acest obstacol fără să existe restricţii la exportul din ţara noastră! Ştiu ce efort uriaş înseamnă creşterea animalelor şi preţuiesc enorm munca acestor oameni! De aceea, este important ca, împreună, să ne urmărim interesul comun. Dacă toţi crescătorii de animale câştigă bani din acest export, câştigă de fapt România”, apreciază Ciolacu.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează, începând de marţi, adeverinţe pentru crescătorii de animale, beneficiari ai măsurii DR 06 – Bunăstarea animalelor, care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu APIA, pentru anul de angajament 2023, a anunţat instituţia de plăţi.
Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2023, pentru DR 06 – Plăţi în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări.
Prin adeverinţă se confirmă valoarea de 85% din suma solicitată în cererea de plată aferentă anului de angajament 2023.
Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru Plăţile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2023.
Potrivit sursei citate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maximum 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.
Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, care stabileşte condiţiile în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi APIA, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.
În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.
Până în prezent, APIA a încheiat Convenţii cu nouă instituţii bancare şi nebancare şi cu cele două fonduri de garantare, FGCR şi FNGCIMM.
Toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei: www.apia.org.ro.
Sursă: AGERPRES/Redactor online: Doina Sîrbu/Foto: APIA, pagina de Facebook
Crescătorii de animale solicită o anchetă urgentă a instituţiilor responsabile şi pedepsirea celor vinovaţi de ‘dezastrul transportului maritim de animale vii din România’, când un vas încărcat cu 14.600 de ovine s-a scufundat parţial în portul Midia.
‘Membrii ACEBOP sunt consternaţi de dezastrul transportului maritim de animale vii din România, de uciderea de mii de ovine astăzi, din motive neelucidate. Mii de suflete nevinovate care au murit din cauza – se spune – a unor manevre navale greşite.
Noi nu acceptăm astfel de explicaţii, solicităm anchetă urgentă a instituţiilor responsabile, pedepsirea celor vinovaţi după legea românească de bunăstare a animalelor’, subliniază preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine din România (ACEBOP), Mary Pană, într-un comunicat remis duminică AGERPRES.
Ea afirmă că de aproape doi ani, o iniţiativă legislativă se plimbă prin Parlament, o iniţiativă a domnilor parlamentari Florin Cîţu şi Adrian Oros, realizată cu experţi din ONG-uri şi medici veterinari din organizaţii profesionale, ‘se tot plimbă’, pentru că transportatorii nu sunt de acord să investească în mijloacele de transport vechi, care afectează animalele.
‘Există un ordin comun ANSVSA cu Ministerul Transporturilor care a rămas o amintire pe hârtie. Domnule Ministru al Transporturilor, vă rugăm să luaţi atitudine! Ne sună medici veterinari din Satu Mare, Arad, Cluj – au ajuns la cuţite cu transportatorii care duc animalele noastre în Turcia, în condiţii mizerabile. Veterinarii nu vor să aprobe aceste transporturi şi suportă injurii şi ameninţări! Vrem soluţii urgente, suntem ţară comunitară, ne facem de râs! Pentru propuneri legislative bune se pare că nu a fost loc, în schimb a trecut în vară o propunere de autorizare de urgenţă a navelor de transport animale vii pentru că există anumite interese’, avertizează reprezentantul crescătorilor de animale.
Preşedintele ACEBOP susţine că dezastrul de duminică este rezultatul acelui ordin şi din acest motiv solicită modificarea legislaţiei. ‘Solicităm urgent revizuirea legislaţiei, inclusiv proceduri în caz de criză, pericol de afectare a animalelor şi orientarea în noua PAC 2021-2027 către comerţul internaţional al României cu produse cu valoare adăugată – carne în carcasă, nu animale vii! Dacă nu suntem capabili să protejăm animalele în cadrul transporturilor pe distanţe lungi, măcar să avem coloană vertebrală să le interzicem. Noi apărăm drepturile fermierilor dar ţinem in primul rând la dreptul la viaţă al animalelor’, se arată în comunicat.
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept, duminică dimineaţa, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, a informat Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Constanţa.
Conform sursei citate, apelul de urgenţă a fost primit la ora 11,51, prin dispeceratul 112, fiind solicitată intervenţia pentru salvarea echipajului de la bord şi a unui marinar căzut în apa Portului Midia.
Marinarul căzut peste bord a fost salvat de către autorităţile portuare, atât el, cât şi colegii săi preluaţi de pe navă fiind aduşi în siguranţă, la cheu, de către angajaţii Căpităniei Portului Midia. Marinarul recuperat din apă a primit îngrijiri la ţărm, dar a refuzat transportul la spital.