Publicat de Arantxa Catană,
12 august 2017, 15:29 / actualizat: 14 august 2017, 10:20
Cel mai îndrăgit program estival a împlinit 50 de ani.
Lansat în 1967, Radio Vacanţa şi-a câştigat rapid notorietatea datorită emisiunilor realizate în cinci limbi străine: engleză, franceză, germană, rusă şi italiană.
Arhiva Radio Vacanța păstrează vocile celor care au contribuit la lansarea şi susţinerea iubitului program radio estival.
Unul dintre cei mai îndrăgiţi realizatori de la emisiuni este Doina Caramzulescu sau Doamna Radio Vacanţa, cea care găsea mereu un cuvânt bun pentru fiecare ascultător.
Viaţa regretatului Paul Grigoriu a fost legată timp de 40 de ani de existenţa radioului public naţional, devenind,în opinia unora, cea mai importantă voce a Radioului de după 1989.
Acesta s-a remarcat prin emisiunile sale dinamice de la Radio Vacanţa, iar despre primul buletin de ştiri de la Radio Vacanța îşi amiteşte cu mult umor.
La 29 martie 2015, vocea lui Paul Grigoriu s-a auzit pentru ultima dată, pe calea undelor, iar o lună mai târziu s-a stins în casa sa din comuna dâmboviţeană Buciumeni.
Ion Ghiţulescu, fost director al Direcţiei Programe a Societăţii Române de Radiodifuziune.
Omul de radio şi comentatorul sportiv Ion Ghiţulescu a devenit cunoscut publicului mai ales ca realizator al emisiunilor radiofonice Fotbal minut cu minut.
Scriitorul, jurnalistul, omul de televiziune şi de radio Corneliu Leu a fost primul redactor șef al Radio Vacanţa, după cum a mărturisit într-un interviu acordat realizatorului Razvan Petre, în anul 2009, la Radio Vacanţa.
Tot atunci am aflat cum şi când a pornit această aventură.
Una dintre vocile care au contribuit la susţinerea și lansarea iubitului program radio estival este cea a lui Leon Sărăţeanu, primul redactor șef adjunct al postului.
El a povestit în cadrul unui interviu din 1998 cum ajungeau la Radio Vacanța copiii rătăciţi pe plajă.
Obiceiul de atunci s-a transformat într-o campanie, care a ajuns vara aceasta la ediţia cu numarul 8, „Copiii nu se pierd, ajung la Radio Vacanța – Brățara de Vacanţă”. Iar ideea s-a nascut tot aici, în programul estival.
Zeci de mii de brăţări de vacanţă ajung în fiecare vară la familiile cu copii, care vin în vacanţă la mare an de an.
Unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti de muzică uşoară este Corina Chiriac, care este mândră de faptul că piesele ei s-au ascultat ani la rând pe postul Radio Vacanța.
Solişti consacraţi, precum Andreea Bănică, îşi amintesc cu plăcere de perioada concertelor organizate pe terasa Radio Vacanţa.
Pentru îndrăgitul artist Adrian Romcescu, cei 50 de ani de Radio Vacanţa sunt strâns legaţi de cariera muzicală.
Și Gabriel Dorobanţu se numără printre cântăreţii care îşi aminteşte cu drag de programul estival Radio Vacanţa.
Printre artiştii care au avut melodiile difuzate de-a lungul anilor la Radio Vacanţa, se numără şi Gheorghe Gheorghiu.
Acesta a declarat că Radio Vacanţa a contribuit foarte mult la ascensiunea sa, fiind astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi din ţară.
Unul dintre realizatorii de emisiuni la Radio Vacanța este Lena Murgu, care a lucrat pentru programul estival din 1968 până în 1970.
Ea a făcut parte din redacţia emisiunilor pentru străinătate secţia Franceză, actualul Radio România Internaţional.
Jurnalistul şi scriitorul constănţean Corneliu Leu s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 83 de ani.
Născut la 21 iulie 1932, la Constanţa, prozatorul, dramaturgul şi jurnalistul Corneliu Leu a lăsat în urmă o operă impresionantă, cu zeci de volume şi sute de înregistrări audio şi video.
A fost redactor la Radiodifuziunea Română, timp de 8 ani, în perioada 1950-1958, şi mai apoi la Televiziunea Română.
Din dragoste pentru locurile sale natale, pentru mare şi soare, Corneliu Leu a înfiinţat, în 1966, postul Radio Vacanţa.
Corneliu Leu povesteşte cum a prins viaţă primul post estival, pe care l-a condus timp de trei ani:
Cu doar 11 oameni, Radio Vacanţa a fost primul şi singurul post de radio care emitea în cinci limbi străine.
Aţi ascultat fragmente dintr-un interviu acordat de Corneliu Leu colegului nostru Răzvan Petre, în vara anului 2009, în studioul de acum al Radio Vacanţa.
Numele lui Corneliu Leu este legat şi de realizarea primelor emisiuni de televiziune, de înfiinţarea studioului de filme al TVR şi de producţia primelor seriale şi documentare româneşti.
În 2008 a creat, prin portalul internet ” www.cartesiarte.ro ” o rețea pentru Promovarea virtuală a culturii românești, iar în 2013, a organizat cea mai mare sărbătoare naţională dedicată Zilei Limbii Române, aducând împreună, pe calea undelor radio, dar şi prin internet comunitățile românilor de pretutindeni.
Publicat de Daniel Țăndăreanu,
9 iunie 2015, 19:52 / actualizat: 10 iunie 2015, 8:43
Corneliu Leu, scriitor si realizator radio-tv, s-a stins din viaţă, marți, la București, la vârsta de 83 de ani.
În anul 1967, Corneliu Leu a înființat postul ,,Radio Vacanța”, parte a Radio Televiziunii Române, în acea vreme.
În continuare, o parte din activitatea culturală a lui Corneliu Leu:
1949 – Participă la înființarea filialei Constanța a Uniunii Scriitorilor
1950 – Participă la organizarea primei Consfătuiri Naționale a Tinerilor Scriitori
1957 – Participă la realizarea primelor emisiuni de televiziune
1967 – Înființează postul ,,Radiovacanța”
1968 – Începe realizarea și prezentarea pe parcursul mai multor ani a serialului TV de film de autor ,,Călătorii romantice”
1969 – Înființează Editura Eminescu și colecția ,,Romanul de dragoste”
1970 – Înființează Studioul de filme al televiziunii începând producția primelor seriale românești și a coproducțiilor TV
1973 – Înființează ,,Casa de filme nr. 4″ devenind producătorul unor filme și mari ecranizări precum:,,Cantemir”,,,Ioanide”,,Adevărul și Puterea”, ,,Mihai Viteazul”, ,,Actorul și sălbaticii”, ,,Ciprian Porumbescu” ,,Țara de piatră”, ,,Serata”, ,,Casa de la miezul nopții”,”Cu mâinile curate”, “Felix și Otilia”, ,,Lumina palidă a durerii”, ,,Nea Mărin Miliardar”, ,,Iarba verde de-acasă”, ,,Alexandra și infernul”, ,,Scrinul negru”, ,,Tănase Scatiu”, ,,Facerea lumii”, ,,Agentul straniu”, ,,Imposibila iubire”, ,,Castelul din Carpați”, etc.
1986 – reînființează, la ,,Contemporanul” suplimentul “Realitatea ilustrată”
1990 – Înființează Casa de Editură și Producție Audio, Video, Film ,,Realitatea”, cu publicațiile ,,Ave”, ,,Necazul”, ,,Antologia poeziei creștine”
1990 – Înființează Fudația Episcopul Grigorie Leu
1991 – până azi, înființează rubrica radio săptămânală,,Căsuța poștală 33″
1992 – Înființează spectacolele radio – tv. cu public ,,Cabaret politic”
1994 – până în prezent – ,,În gura leului” – rubrică moralistă săptămânală în ziarele ,,Libertatea”, ,,Ordinea”, “Azi”, ,,Cronica română”, ,,Albina” și în emisiunea lunară ,,Viața ca un spectacol”
1995 – ,,Hora tranziției”, ,,,Nu trageți în guvern”, ,,Bomba tranziției”, ,,Vin alegerile” – spectacole complexe cu transmisii radio în direct și serial TV
1996 – ,,Noi și Europa”, ,,S-a schimbat schimbarea”, ,,Poveste politică de iarnă” – spectacole complexe multimedia cu transmisii în direct
1997 – înființează Consfătuirea Națională a Intelectualilor de la Sate
1998 – Înființează Institutul Național de Personalism
1998 – Înființează revista „Pluralitas”
1999 – înființează ,,Mișcarea pentru Progresul Satului Românesc”
1998 – „Au avut românii norocul unei revoluții?” – eseu, Editura Realitatea
2000 – „Re-introducere în Personalism” – eseuri, Editura Realitatea
2000 – Inițiază Asociația Fundațiilor pentru Dezvoltare Rurală
2001 – înființează, la 172 de ani de la apariție, noua serie a revistei „Albina”
2002 – Revista ,”Albina” devine ,,Albina românească” publicatie a Mișcării pentru Progresul Satului Românesc, cu un program consecvent de dezvoltare socio-economică și integrare europeană a ruralului românesc
2002 – până în prezent realizează emisiunea TV ,,Cafeneaua literară”
2003 – lansează în revista ,,Pluralitas” ipoteza Personalismului Diacronic și publică ,,Idei personaliste de actualitate în opera lui C. Rădulescu-Motru”
2005 – lansează conceptul de „Societate Civilă Transnațională”
2007 – creează un curs de „Meritocrație” aducând contribuții la aprofundarea termenului și aplicarea lui la imperativele democrației românești
2008 – creează, prin portalul internet ” www.cartesiarte.ro ” o rețea neguvernamentală pentru Promovarea virtuală a culturii românești
2009 – în cadrul programului european de înființare a Grupurilor de Acțiune Locală, pune bazele Rețelei de inițiative culturale și univeristăți populare
2012 – Înființează „Grupul de reflecție privind problemele Democrației Reale” care publică analele studiilor respective și caiete periodice;
2012 – Lansează și impune prin argumentul unor caracteristici extrase din politici de stat și realități ale societății civile conceptul de: „Ecumenism laic”;
2013 – Înființează publicația „Creșterea limbii românești”;
2013 – Fiind promulgată Legea Zilei Limbii Române pentru a cărei impunere a străduit vreme de mai mulți ani, organizează prima mare celebrare oficială a acestei sărbători naționale, prin ample manifestări în București și pe Valea Prahovei, conectate prin internet și transmisii directe cu multe altele din localitățile țării și comunitățile românilor de pretutindeni;
2013 – Lansează „Antologia de poezie română cinstind limba română” realizată cu acest prilej;
2013 – Lansează filmul documentar al acestor manifestări, cu deviza; „DUREREA EXISTENȚEI CELOR DOUĂ STATE S-O TRANSFORMĂM ÎN BUCURIA DE A TRĂI ÎNTR-O SINGURĂ PATRIE, CU O SINGURĂ LIMBĂ ȘI O SINGURĂ CULTURĂ”;
Lucrări publicate:
1950 – ,,Asiziile și alte povestiri radiofonice”
1956 – ,,Ochiu Dracului” – roman, Editura pentru literatură
1958 – ,,Vârsta de aur” – roman, Editura pentru literatură
1958 – ,,Nopți dobrogene” – povestiri, Editura Tineretului
1959 – ,,Sângele și apa” – nuvele, Editura pentru literatură
1961 – ,,Cu mâinile noastre” – reportaje, Editura pentru literatură
1962 – ,,O familie puternică” – roman, Editura Tineretului
1963 – ,,Viitorul al doilea” – nuvelă, Editura Militară
1964 – ,,Puterea” – roman, Editura pentru literatură
1965 – ,,Balade” – povestiri, Editura Tineretului
1967 -,,Viața particulară a lui Constant Hagiu” – roman, Ed. Tineretului
1970 – ,,Femeia cu ochi albaștri” – roman, Editura Junimea
1968 – ,,Dreptul la dragoste” – nuvele, Editura pentru literatură
1973 – ,,Puterea” – roman, ed.II, Editura Eminescu
1974 – ,,Teatru” – colecția “Rampa”
1976 – ,,Această viață sentimentală” – roman, Ed. Cartea Românească
1977 – ,,Femeia cu ochi albaștri” – roman ed. II, Editura Albatros
1977 – ,,Plângerea lui Dracula” – roman, Ed. Cartea Românească
1979 – ,,Patriarhii” – roman, Ed. Cartea Românească
1979 – ,,Teatru comentat” – volum antologic, Editura Eminescu
1979 – ,,Reporter romantic în țară și pe glob” – antologie reportericească Editura Junimea
1979 – ,,Baladele pământului natal” – povestiri, Ed. Ion Creanga
1979 – ,,Romanul unei zile mari” – Editura Albatros
1978 – ,,Prețul dragostei, al credinței și al urii” – roman, Ed. Cartea Românească
1982 – ,,Insulele” – roman, Editura Albatros
1983 – ,,Simboluri” – reportaje, Editura Militară
1983 – ,,Romanul nopții de februarie” – Editura Militară
1984 – ,,Romanul unei zile mari” – ed. II, Editura Albatros
1984 – ,,Rănile soldaților învingători” – roman Ed. Cartea Românească
1985 – ,,Romanul unui mare caracter” , Editura Militară
1987 – 1990 – ,,Faptele, Secolul, Puterea” – trilogie, Editura ,,Albatros”
1989 – ,,Romanul unei zile mari” ed.III, Editura Albatros
1991 – ,,De groază și de râs” – proze și scenarii, Editura Realitatea
1992 – ,,Poetul ca o floare”. – roman, Editura Realitatea
1992 – 1993 ,,O țară bogată cu țărani bogați” -reportaj european ,,Realitatea”
1994 – ,,Anonimul Brâncovenesc” – editura ,,Realitatea”
1995 – ,,Drumul spre Damasc” – roman, Editura Eminescu
1995 – ,,Democrația locală” – eseuri, Editura Realitatea
1996 – ,,Spionii birocrați” – roman, Editura Eminescu
1997 – ,,Fiii risipitori ai Europei” – eseuri, Editura Realitatea
2001 – ,,Iarna iubirii” – roman, Editura Realitatea
2001 – ,,Cartea Episcopilor Cruciați” – Editura Realitatea
2002 – ,,Amintiri din Casa Scriitorilor” – volum antologic, Editura Realitatea
2002-,,The Islands” – traducere engleză a romanului ,,Insulele” (apărut în română în 1982) – ,,Realpublishers”
2003 – ,,Romanul Plângerilor sau Călăul lui Dracula” – roman Ed. ,,Realitatea
2004 – ,,În gura leului – sau cronica politică a anilor 1992-2004″ – publicistică, pamflete, tablete, Ed. ,,Realitatea”
2004 – începuturile ziaristicii în România -studii și cursuri, Ed.,,Realitatea”
2004 – Album aniversar ,,175 de ani de presă româească”, transliterări de facsimile și comentarii, Ed.,,Realitatea ”
2005 – ,,The Novel of a Great Day” – traducere prescurtată în limba engleză a ,,Romanului unei zile mari” – ,,Realpublishers”
2007 – cu ,,Nuvele și Istorii”, începe seria de Opere definitive, urmând volumele de ,,Romane istorice”, ,,Teatru”, ,,Romane contemporane”, ,,Publicistică”, ,, Studii”, ,, Memorii”
2008 – „Vecinul cel bun” – roman
2009 – „Despre meritocrație” – studii și articole
2010 – „Femeia, fie ea regină…” – roman
2010 – „Afinitati elective”, volum de memorii si romanele „Femeia fie ea regina”
„Insulele” si „Romanul unei zile mari” apar în „Amazon.Com” in SUA
2010 – „Roma-termini”, roman Ed, „Virtual Bing-Bang”.
2010 si 2011 — Primele 22 de volume din seria de „opere definitive” plus trei
traduceri în limba englezã se distribuie prin rețeaua de carte electronicã www.corectbooks.com;
2011 – Procurorul din X… – o novela româneasca si contemporana, primul volum din
ciclul „Misterele din pașnicul oraș X…”- „Realitatea”;
2012 – Biserica din eter – „Realitatea”;
2012 – Românii si ziarul – despre începuturile presei românesti „Realitatea”;
2012 — Viața ca-n filme, sau Vagonul nr. 13 — roman – din ciclul „Misterele din
pașnicul oraș X…” — ”Realitatea”;
2012 – Înființează „Grupul de reflecție privind problemele Democrației Reale” care publică analele studiilor respective și caiete periodice in care ii apar contributiile;
2012 – Lansează și impune prin argumentul unor caracteristici extrase din politici de stat și realități ale societății civile conceptul de: „Ecumenism laic”;
2013 – Înființează publicația „Creșterea limbii românești”;
2013 – „Secolul și democrația” — studii și articole — „Realitatea”;
2013 – Fiind promulgată Legea Zilei Limbii Române pentru a cărei impunere a străduit vreme de mai mulți ani, organizează prima mare celebrare oficială a acestei sărbători naționale, prin ample manifestări în București și pe Valea Prahovei, conectate prin internet și transmisii directe cu multe altele din localitățile țării și comunitățile românilor de pretutindeni;
2013 – Lansează „Antologia de poezie română cinstind limba română” realizată cu acest prilej;
2013 – Lansează filmul documentar al acestor manifestări, cu deviza; „DUREREA EXISTENȚEI CELOR DOUĂ STATE S-O TRANSFORMĂM ÎN BUCURIA DE A TRĂI ÎNTR-O SINGURĂ PATRIE, CU O SINGURĂ LIMBĂ ȘI O SINGURĂ CULTURĂ”;