ORA MESEI: Coq au vin cu croissante cu usturoi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 aprilie 2015, 13:30
Coq au vin este un fel de mâncare atemporal, adus la zi de aceste croissante încântătoare, care pot fi așezate alături sau deasupra, chiar înainte de a servi mâncarea. Lăsate prea mult, vor absorbi sosul, așa că pune-le peste carne doar în ultimul moment.
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
3 cepe medii, fiecare tăiată în 6 sau 8 semirondele
4 căței de usturoi, feliați
200g de ciuperci mici
200g de bacon afumat
12 pulpe de pui fără piele, fiecare tăiată în 3
400ml de vin roșu precum Merlot
300ml supă de pui
1 lingură de coniac (opțional)
2 linguri pastă de roșii
2 frunze de dafin
1 fir mare de cimbru
1 lingură de unt moale
2 linguri de făină
PENTRU CROISSANTELE CU USTUROI
25g de unt moale
2 căței de usturoi, zdrobiți
2 linguri de pătrunjel tocate
1 linguriță frunze proaspete de cimbru
250g aluat de foitaj
Mod de preparare
1. Încinge uleiul într-o oală mare. Călește ceapa, usturoiul, ciupercile și baconul împreună, timp de câteva minute. Adaugă puiul, amestecă-l cu celelalte ingrediente pentru o scurtă perioadă, apoi toarnă vinul, supa, coniacul (dacă folosești) și pasta de roșii. Adaugă frunzele de dafin, cimbrul, sare și piper.
2. Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi acoperă oala, dă focul mai mic și fierbe mâncarea 40-45 de minute – puiul trebuie să se frăgezească, dar să își păstreze forma.
3. Bate untul cu făina pentru a face o pastă. Adaug-o în oală și amestecă încontinuu, până când mixul de făină și unt dispare. Lasă totul să se răcească.
4. Încinge cuptorul la 200°C. Pentru a face croissantele, bate untul cu usturoiul și ierburile. Întinde aluatul, apasă marginile diagonale dințate pentru a le sigila, apoi taie aluatul de-a lungul celorlalte linii dințate, pentru a obține 3 dreptunghiuri. Întinde untul pe acestea, rulează-le și taie-le în câte 4 bucăți. Întoarce fiecare bucată pe o parte și așază-le într-o tavă de copt. Apasă ușor spiralele pentru a le aplatiza. Dă-le la cuptorul încins timp de 12 minute.
5. Aşază croissantele deasupra coq au vin şi serveşte cu legume de sezon.
Sursa goodfood.ro