Copiii şi adolescenţii petrec câteva ore pe zi în faţa televizorului sau a telefonului. Ce spun medicii despre această situaţie îngrijorătoare
Publicat de Doina Sirbu, 17 septembrie 2023, 09:12
“Dacă s-ar putea, aș sta toată ziua în fața ecranelor!” Este răspunsul dat frecvent de adolescenți la întrebările puse de medicii pediatri care au evaluat starea de sănătate a copiilor în cadrul campaniei “Asumă-ți să fii sănătos” a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Rezultatele sunt îngrijorătoare, spun specialiștii, ținând cont că mulți dintre ei mănâncă nesănătos și nu fac sport.
“Ecranul este inamicul numărul 1 în dezvoltarea atenției, răbdării și a toleranței la frustrare!” O spun specialiștii, care atrag atenția că expunerea prelungită la ecrane are efecte negative asupra copiilor.
“Ecranul, deși pare să fie principalul interes pentru copii, este inamicul număr 1 în dezvoltarea abilităților de tip cognitiv, a atenției, a răbdării, a toleranței la frustrare. Nu încurajăm acest tip de expunere prelungită la ecran și când spun expunere prelungită mă refer la durata peste nevoile academice, nu mă refer la proiectele școlare pe care ei le au de făcut”, spune dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică.
De exemplu, un copil de 10 ani ar trebui să aibă acces la ecrane cam o oră, o oră și jumătate pe zi, spune dr. Carmen Truțescu. O evaluare recentă a copiilor aflați pe Litoral a arătat că, în medie, aceștia petrec 4 – 5 ore în fața device-urilor. Adolescenții ar sta non-stop cu telefonul în mână, așa după cum le-au mărturisit medicilor rezidenți care i-au evaluat. În cadrul campaniei derulate de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București au fost evaluați aproape 700 de copii.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com