AUDIO | Sunt tot mai mulți copii și tineri supraponderali în România. Dr. Cristina Cojocaru propune, ca parte a soluției pentru reducerea fenomenului, ore de nutriție în școli
Publicat de Adina Sîrbu, 11 februarie 2024, 12:33
Sănătatea nu este doar absența bolii, este prezența bunăstării în toate aspectele existenței, a declarat dr. Cristina Cojocaru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, astăzi, la Interviul dimineții. Pe cât de importantă, pe atât de îngrijorătoare este starea de sănătate a copiilor noștri, a atras atenția specialistul.
Datele arată că tot mai mulți copii și tineri din țara noastră se confruntă cu acumularea kilogramelor în plus. Programul încărcat de la școală și lipsa timpului pentru o alimentație corectă (3 mese pe zi, la ore fixe, și o gustare) sunt principalele cauze care au dus la această statistică îngrijorătoare, este de părere dr. Cristina Cojocaru, medic prima diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Medicul constănțean are și o soluție pentru diminuarea cazurilor de obezitate și supraponderabilitate:
Aș arunca, așa, o provocare către partea de guvernanți, că suntem în an electoral. V-ați gândit la sănătatea copiilor noștri? Ei încep cursurile, o parte dintre ei, la ora 12.00, ora 1.00, apucă să mănânce micul dejun și pleacă la școală. De la ora 12.00 și până la ora 20.00 au sandwich-uri și tot felul de snacks-uri. Mai există și un magazinaș micuț, cu tot felul de nebunii. Nu v-ați gândit la niște cantine pentru copiii ăștia, ca să nu avem atâta obezitate în populația României? Să ne gândim la programe de prevenție, în loc să ne gândim să reducem salariile medicilor?
Câți copii obezi avem în țara noastră?
În urma studiului Prevalența Diabetului (PREDATORR), făcut în urmă cu câțiva ani în România, s-a realizat că 31,4% din adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani sunt cu obezitate și peste 60% suntem cu suprapondere. Copii foarte mulți se adresează în cadrul cabinetului cu suprapondere. Acum trebuie să discutăm și despre partea de bullying care se face cu copiii aceștia, din ce în ce mai accentuat, și ar trebui ca profesorii să cunoască managerierea acestei situații. Copiii suferă de suprapondere și obezitate și datorită faptului că alimentația lor nu mai este atât de sănătoasă. Ar trebui să introducem și partea de nutriție, un medic nutriționist să vină să le explice. Copiii sunt ca niște bureți: absorb tot ceea ce primesc.
Interviul integral, cu recomandările medicului specialist pentru un stil de viață sănătos, îl puteți asculta aici:
Redactor: Larisa Calistru/ Redactor online: Adina Sîrbu