În România, aproximativ 30% dintre copiii de până la 14 ani sunt supraponderali, iar 15% obezi
Publicat de Doina Sirbu, 13 septembrie 2023, 08:26
Sunt tot mai mulți copii obezi, așa că sportul trebuie pus la loc de cinste! Este recomandarea medicilor pediatri, după rezultatele îngrijorătoare ale programelor de evaluare a stării de nutriție. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în România, aproximativ 30% dintre copiii de până la 14 ani sunt supraponderali, iar 15% obezi. Ultimele evaluări, făcute luna trecută, pe litoral, arată că greutatea celor mici devine o problemă tot mai mare.
Aproape 700 de copii aflați pe litoral au fost evaluați de pediatri în cadrul campaniei “Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila. Rezultatele sunt o oglintă a populației pediatrice aparent sănătoase, spune dr. Doina Pleșca, șefa Societății Române de Pediatrie.
Un număr de aproximativ 10% au fost copiii obezi, aproximativ 9% au fost copii supraponderali și, interesant, am găsit și un număr de aproape 10% copii subponderali cu această evaluare. Organizația Mondială a Sănătății a demarat în acest an un program de evaluare a stării de nutriție în populația pediatrică, care a inclus și populația pediatrică din România de 6-7 ani. Trage un semnal pentru că e unul din trei copii este obez, unul din 10, supraponderal, la nivel internațional. Pentru România se precizează faptul că aproximativ 30% din copiii de până la 14 ani sunt supraponderali. Și la aceștia se mai adaugă un proces de cam 15% de copii obezi.
Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și orele în șir petrecute în fața ecranelor sunt principalele cauze ale obezității. O schimbare poate fi făcută doar cu implicarea părinților, medicilor și dascălilor, consideră profesor universitar dr. Doina Pleșca.
Orele parcurse de aceștia în fața device-urilor, media pentru cei 695 de copii fiind între 4 și 5 ore zilnic. Fac un apel în a pune sportul la loc de cinste în viața fiecărui copil. Nu se poate ca într-o programă școlară să existe doar o dată pe săptămână o oră de sport.
Specialiștii mai spun că, pe lângă orele de sport, nelipsite din programa elevilor ar trebui să fie și cele de educație pentru sănătate.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com