Polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Biroul Rutier au desfășurat, ieri, o acțiune pentru verificarea stării tehnice a vehiculelor. La acțiune au participat și specialiști din cadrul Registrului Auto Român.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195/2002, în valoare totală de aproximativ 6.000 de lei.
De asemenea, a fost constatată o infracțiune la regimul circulației rutiere.
Astfel, la data de 5 septembrie a.c., în jurul orei 14.05, polițiștii au identificat un bărbat, de 20 de ani, care a condus un autoturism, pe bulevardul Mamaia, fiind sub influența substanțelor psihoactive. Bărbatul a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul fiind pozitiv la metamfetamină și cocaină. Ulterior, a fost condus la spital, pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive în sânge.
Din cele peste 900 de autovehicule în trafic verificate de Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră, în judeţul Constanţa, în prima jumătate a acestui an, 120 de prezentau pericol iminent de accident – au informat reprezentanţii RAR.
În judeţul Constanţa au fost verificate, în primele şase luni ale anului, 935 de vehicule. Dintre acestea, 71,66% prezentau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte şi 120 (12,48%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 4,11% din cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării, 2,03% aveau probleme legate de identificare şi 1,93% aveau ITP fals, expirat sau anulat – se arată într-un comunicat de presă transmis de RAR.
În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în judeţul Constanţa au fost aplicate 144 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 126 de certificate de înmatriculare.
Pentru cazurile în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară – se precizează în comunicat.
Reprezentanţii RAR menţionează că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.
Aproape 5 procente (1758) dintre vehiculele verificate tehnic la nivel naţional în trafic de inspectorii Registrului Auto Român în primele 6 luni ale anului 2017, prezentau pericol iminent de accidente.
Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete.
Registrul Auto Român a verificat în trafic nu mai puțin de 35.468 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică.
Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21%.
În judeţul CONSTANŢA, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în primele 6 luni ale acestui an, 835 de vehicule.
În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 87 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare și la direcție, iar 63% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate).
În aceste situații una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare.
Acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român.
Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 71,02% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 2,87% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).
În urma testărilor efectuate, pentru 15,83% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.
În urma controalelor mixte desfășurate în județul Constanţa de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, în primele 6 luni ale acestui an au fost aplicate 269 sancțiuni, a fost reținute două permise de conducere și 189 certificate de înmatriculare.
Directorul general al Registrului Auto Român George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni