(AUDIO) Vorba aceea – NOU
Publicat de Larisa Calistru, 30 iulie 2015, 09:32
Astăzi ne vom îndrepta atenția asupra folosirii corecte a cuvantului NOU, atât ca adverb cât și ca adjectiv.
“Steluța este un aparat dedicat copiilor noi născuți, care proiectează și cântă.Este nou-nouță, în perfectă condiție de utilizare.”
În prima sintagma, care trebuie scrisă cu cratimă, în forma nou-născuți, nou este adverb(cu sensul “de curând”) și este subordonat adjectivului participial “născuți”. Cuvântul compus astfel obținut este un adjectiv care se subordonează substantivului “copiilor”. Substantivul compus nou-născut s-a format în limba română dupa modelul francez nouveau-ne.
În a doua sintagmă, Este nou-nouță, în perfectă condiție de utilizare” adjectivul nou a căpătat valoare intensivă prin repetare(în forma derivată cu sufix diminutival), după modelul “o casă mare-mare”(cu sensul “o casă foarte mare”).
Forma sa corectă este, deci, în contextul dat, nouă-nouță, acordându-se cu substantivul regent Steluța, numele aparatului dedicat nou-născuților. Repetarea adjectivului este un mijloc expresiv de realizare a superlativului, cum se poate observa și în construcția “Am mâncat o prajitură bună-bună”.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.