INTERVIU | Constantin Cârlan, RESTO: Închirierea plajelor va aduce profituri zero vara aceasta. E nevoie de o altă strategie în privința plajelor, pentru a nu avea turism doar pe sensul Constanța – Bulgaria
Publicat de Adina Sîrbu, 13 mai 2023, 16:25
Săptămâna aceasta, la încheierea celei de a doua etape de atribuire a plajelor pe litoralul românesc, alte 39 de subsectoare de plajă, adică 85% dintre cele intrate în licitație publică în această etapă au fost adjudicate. Dacă în urmă cu o lună, operatorii de plajă se plângeau că este foarte târziu pentru a mai putea face investiții, acum subiectul legat de plajele de pe litoral este unul și mai “fierbinte”, și nu datorită… soarelui. Laurențiu Despina a stat de vorbă pe această temă cu Președintele Comisiei Plajă din cadrul Organizației Patronale RESTO, Constantin Cârlan.
Asta o să vedem la sfârșitul sezonului 2024, deoarece aceste contracte au fost încheiate pe 2 ani, adică 2023 și 2024. În 2023 trebuie să construim plaja. În 2024 trebuie s-o dezafectăm pentru următoarele licitații. După părerea mea, profitul o să fie zero sau minus.
Dacă privim din punct de vedere legal, bineînțeles că nu poți să faci. În primul rând trebuie să construiești. Ca să construiești, îți trebuie autorizații, trebuie investiție, iar investiția asta n-ai cum să o scoți. Iar cele 70 de procente mai mult pe metru pătrat la plajă cu care se laudă ministerul unde credeți dvs. că se vor reflecta? În buzunarul turistului. Eu cred și vreau să înțeleg că noi facem turism pentru om, adică pentru cel care vine să se simtă bine litoral, nu pentru un minister, nu pentru a ne lăuda că am luat cu 70% mai mult chirie pe metrul pătrat. Ce s-a întâmplat spectaculos? Să luăm din buzunarul turistului cu 70% mai mult? Cei care au investit aici eu le doresc succes și aș dori să facă un bilanț în 2024 să vadă dacă am avut dreptate sau nu.
Probabil că acești antreprenori nu au mai făcut niciodată turism sau n-au mai închiriat plaje niciodată sau n-au făcut construcții niciodată. Bineînțeles că nu se va putea funcționa în condiții legale după Legea 50 și tot ce atrage această lege după ea, pentru că este timpul nu scurt, timpul s-a scurs, nu se mai poate construi. După 15 mai pe plajele românești nu se pot construi decât construcții cu fonduri europene. Ori la noi nu este cazul. După părerea mea, cei care vor construi vor construi în ilegalitate, vor funcționa în ilegalitate. Majoritatea, de fapt, sunt forțați să activeze nelegal, ca să spun așa, datorită termenului foarte întârziat la care s-au ținut licitațiile și datorită faptului că nu au PUZ. Nu au PUZ nici acum, nici peste 2 ani nu cred eu că va fi gata PUZ-ul. Deci, dacă nu ai PUZ, toate beach barurile astea, unde sunt plajele noi înnisipate, cum credeți dvs. că sunt construite?
Bineînțeles, nu numai din punct de vedere al venitului, dar și din punct de vedere al confortului turistului. În primul rând, trebuie să ai contracte cu apă, cu canal, cu electricitate. Ori dacă n-ai punct de lucru construit, ce regie, îți face contract? Nimeni! Cum poți funcționa? Cu toalete ecologice, cum s-au băgat acum în caietele de sarcini? Toaletele ecologice ar trebui să-și schimbe denumirea în bombe ecologice! N-au ce căuta, sunt focare de infecție. Trebuie apă curentă cu canalizare. Exact cum am făcut noi, cu autorizație de construire, pentru confortul turistului, turist, care, după părerea mea și îmi pare rău că spun așa, nu este reprezentat de Ministerul Turismului. Ministerul Turismului nu l-am văzut în ecuația asta. Ministerul Turismului trebuie să conducă activitatea plajelor. Ministerul Mediului spune: ”domnule, este un succes că cam dat cu 70%!” Succes pentru cine? Că pentru turist nu este succes. Pentru operatorul de plajă nu este succes. Atunci pentru cine?
Dacă beach barurile au și activități de divertisment, pot fi 60% beach baruri, 40% șezlonguri. Dacă nu, proporție este invers – 60% șezlonguri, 40% beach baruri.
După părerea mea, nu se mai poate face absolut nimic. Probabil în 2024, când se va face o nouă strategie a plajelor, să ne întrebe și pe noi la această strategie ce trebuie făcut, în așa fel încât să nu facem sens unic Constanța-Bulgaria. Ar fi bine ca turiștii să rămână în țară la noi, dar de obicei, pentru litoral, la ce oferim noi și la cât ne ajută sau, mă rog, cât ne lasă în pace Ministerul Turismului și Ministerul Apelor, e normal ca turiștii să plece în Bulgaria, în Grecia și în alte destinații!