Fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, Constantin Balaban, reținut de DNA pentru că a luat mită un viţel, rămâne încă 30 de zile în spatele gratiilor.
Decizia a fost luată de Curtea de Apel Constanța și nu este definitivă.
Constantin Balaban a solicitat instanței revocarea sau înlocuirea măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai uşoară, însă magistrații au considerat că cererile inculpatului nu sunt fondate.
Potrivit procurorii anticorupţie, Balaban ar fi primit, în luna februarie a acestui an, de la trei persoane, prin intermediar cu titlu de mită, un vițel de 70 de kilograme.
În schimbul viţelului, magistratul trebuia să soluționeze favorabil un dosar penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală.
Potrivit anchetatorilor, trei dintre suspecţi au obţinut, graţie procurorilor, șapte luni de închisoare cu suspendare.
Mita era intermediată cu ajutorul Alexandrinei Jijileanu, grefiera la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin.
Constantin Balaban, prim procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, la data faptelor, a fost trimis în judecată la Curtea de Apel Constanţa pentu infracţiuni de corupţie.
Inculpaţi în dosar mai sunt: Viorel Amet, Regep Uţă Aslan, Valentin Jugănaru, Marian Cireaşă şi Teodor Liviu Sava.
Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii februarie 2015, Balaban, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a primit de la trei persoane, respectiv Viorel Amet, Regep Uţă Aslan, Valentin Jugănaru, prin intermediar, adică grefiera Alexandrina Jijileanu, cu titlu de mită, un vițel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în schimbul soluționării favorabile a unui dosarul penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală.
Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 03.02.2015, Balaban Constantin, din proprie inițiativă, a întocmit două acorduri de recunoaștere a vinovăției cu două dintre persoanele cercetate, Viorel Amet și Aslan Regep –Uță, cărora le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acestora. Tot în aceeași dată, primul procuror a dispus clasarea cauzei față de cea de-a treia persoană.
Ulterior lunii iunie 2014, inculpatul a primit de la o altă persoană, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10.05.2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influența băuturilor alcoolice și având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim procurorul Balaban, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluționeze favorabil, în condițiile în care polițistul dispusese începerea urmăririi penale.
În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro și 700 de lei. În schimbul acestei mite, el a fost de acord cu întocmirea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
Fostul prim-procuror Constantin Balaban, de la Parchetul din Măcin, a fost reţinut ieri într-un al doilea dosar de corupţie, în care este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită.
Potrivit DNA, el ar fi cerut şi primit, în februarie, bani şi un viţel pentru soluţionarea favorabilă a trei dosare penale.
Astăzi magistratul va fi prezentat judecătorilor de la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă.
Constantin Balaban a mai fost reţinut în martie, fiind cercetat într-un dosar al DNA pentru şantaj, luare de mită, fals în declaraţii, favorizarea făptuitorului şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 23 aprilie 2015, a inculpatului BALABAN CONSTANTIN, prim procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, la data faptelor, cu privire la săvârşirea a trei infracțiuni de luare de mită.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a primit de la trei persoane, prin intermediar, cu titlu de mită, un viţel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosarul penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală.
Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 03.02.2015, Balaban Constantin, din proprie iniţiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu două dintre persoanele cercetate, cărora le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora.
Tot în aceeaşi dată, primul procuror a dispus clasarea cauzei faţă de cea de-a treia persoană.
Ulterior lunii iunie 2014, inculpatul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10.05.2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat.
În schimbul acestei sume, prim procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluţioneze favorabil, în condiţiile în care poliţistul dispusese începerea urmăririi penale.
În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei.
În schimbul acestei mite, prim-procurorul Balaban Constantin a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
În acest sens, în data de 08.09.2014, Balaban Constantin, la iniţiativa persoanei cercetate, a întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care persoana respectivă a primit pedeapsa de un an închisoare, cu amânarea executării acesteia.
Având în vedere calitatea de procuror a inculpatului Balaban Constantin, în conformitate cu prevederile legale, la data de 22 aprilie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a acestuia.
UPDATE: Percheziţii DNA la Măcin. Vizată este şi o instituţie publică
Publicat de Florentina Stan,
26 martie 2015, 09:14 / actualizat: 26 martie 2015, 10:27
UPDATE 10.05
Procurorii DNA se află la această oră la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin. Sunt audiaţi doi procurori: Constantin Balaban şi Elena Chiţu. Reporterul nostru Irinel Călin ne-a transmis că vizat în acest dosar este procurorul Constantin Balaban.
………………………………………………………………………………………..
Mai multe percheziţii domiciliare se desfăşoară la această oră în oraşul Tulcea Măcin, informează procurorii DNA printr-un comunicat.
Una dintre percheziţii este la sediul unei instituţii publice.
Cercetările sunt făcute într-o cauză referitoare la fapte de corupţie comise în perioada 2007 – 2015.