Dosar penal pentru un proprietar de pitbull. Motivul: NU ARE ASIGURARE
Publicat de Adina Sîrbu, 17 mai 2015, 09:29
Doi bărbați din Constanța au fost muşcaţi de un pitbull, după ce proprietarul câinelui de luptă şi-a asmuţit animalul asupra lor.
Oamenii au sunat la 112, însă câinele agresiv, antrenat de proprietar pentru luptă, a fost lăsat, deocamdată, în custodia stăpânului.
Polițiștii au deschis două dosare penale, unul la Ordonanța 55 din anul 2002 privind regimul deținerii câinilor periculoși și agresivi și unul pentru comiterea infracțiunii de distrugere, a precizat Carmen Șerbănescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.
Potrivit legii, proprietarii de câini periculoşi, de atac sau de luptă, sau cu comportament agresiv sunt obligaţi de lege să încheie o asigurare de răspundere civilă.
Concret, toţi proprietarii de câini periculoşi sunt obligaţi să-i înregistreze la Asociaţia Chinologică Română şi să depună, la Poliţie, o copie a adeverinţei eliberate de această autoritate.
De asemenea, proprietarii mai trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze numărul de identificare a câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, că animalul a fost vaccinat antirabic, că a fost sterilizat (în cazul celor de luptă şi de atac) şi că are asigurare de răspundere civilă.
Câinii periculoşi sunt împărţiţi în două categorii: de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, iar în a doua sunt cuprinşi câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Deşi legea prevede obligativitatea unei asigurări de răspundere civilă, nu are prevăzute mecanisme de control al aplicării şi de sancţionare, astfel încât cei care deţin astfel de asigurări sunt excepţii de la regulă.
Companiile de asigurări încheie, în medie, 10 – 20 de poliţe pentru câinii agresivi pe an, la un total de 400 de clienţi.
Preţul unei astfel de poliţe de asigurare porneşte de la 50 de euro şi poate ajunge la 500 de euro, în funcţie rasa, vârstă şi categoria câinelui agresiv.
Suma asigurată este de minimum 2.000 euro, dar poate ajunge chiar şi la 100.000 de euro.
Asiguratorul acoperă vătămările corporale şi decesul, inclusiv cheltuielile medicale de tratament, venituri nerealizate pe perioada incapacităţii de muncă, pensii de întreţinere sau daunele materiale provocate de câine.
În prezent, în judeţul Constanţa, nu există nicio asociaţie sau instituţie care să deţină vreo statistică a numărului câinilor periculoşi.