Acțiune de control pe Dunăre: 17 exemplare de cegă capturate ilegal, redate mediului
Publicat de Adina Sîrbu, 13 octombrie 2024, 09:02
În perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2024, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliţiei Frontieră, Autoritatea Navală Română şi Garda Naţională de Mediu, a iniţiat şi organizat operaţiunea „CLEAN WATERS 2024”.
Activităţile comune de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale.
Au fost efectuate peste 500 de acţiuni şi controale, în urma cărora au fost verificate 1.850 de persoane şi testaţi cu aparatul alcooltest 32 de membri personal navigant. Totodată, au fost verificate 50 de societăţi comerciale, 776 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit şi 316 nave.
În urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost constatate, 48 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 45 de persoane.
Din totalul infracţiunilor constatate, 31 sunt prevăzute de Legea nr.176/2024 privind pescuitul şi protecţia resursei acvatice vii. De asemenea, au fost constatate 6 infracţiuni la Legea nr.191/2003 privind transportul naval. Totodată, în urma verificărilor, au fost constatate 6 infracţiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Au fost aplicate 175 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 480.965 de lei şi au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 3 ambarcaţiuni, un motor de ambarcaţiune, un autovehicul, 31 de unelte de pescuit, 552 de kilograme de produse piscicole și alte produse.
Exemple:
La data de 25 septembrie 2024, poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Tulcea, în cooperare cu lucrători din cadrul Oficiului de Căpitănie Măcin, au depistat, în zona km. 64 al fluviului Dunărea, un bărbat, domiciliat în localitatea Gârliciu, judeţul Constanţa, în timp ce conducea o şalupă, în convoi cu un bac de trecere, efectuând o trecere din malul stâng la malul drept, fără a deţine brevet sau certificat capacitate corespunzător. Totodată, s-a constatat că o persoană, administratorul societăţii care ar fi avut în proprietate nava, ar fi încredinţat, cu ştiinţă, conducerea navei unei persoane fără brevet sau certificat capacitate corespunzător.
În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat capacitate corespunzător şi fapta comandantului sau a unei alte persoane care încredinţează cu ştiinţă conducerea navei unei persoane fără brevet sau certificat capacitate corespunzător.
La data de 27 septembrie 2024, poliţiştii Biroului de Poliţie Transporturi Navale Galaţi, împreună cu reprezentanţii Comisariatului Judeţean de Mediu Galaţi, au identificat, amplasată în fluviul Dunărea, o plasă de pescuit de tip setcă din fir textil şi sintetic, de aproximativ 100 de metri lungime, în care au fost capturate 17 exemplare de cegă, specie de sturion, în stare vie, interzis la pescuit. Cele 17 exemplare vii de cegă au fost redate mediului acvatic, iar plasa de tip setcă sus-menţionată a fost indisponibilizată, în vederea depunerii acesteia la Camera de Corpuri Delicte.
A fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de pescuitul, deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor capturaţi pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obţinute din aceştia.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativă, Pixabay