Greva generală din învățământ: nemulțumirile dascălilor constănțeni și îngrijorările liceenilor în prag de Bacalaureat
Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2023, 12:03
Dascălii din județul Constanța, asemenea celor din întreaga țară, care s-au alăturat grevei generale care a început astăzi, trebuie să meargă în școlile și liceele de care aparțin, dar nu intră la cursuri. Au așteptat în cancelarie sau în biblioteci și au discutat despre situația tensionată din învățământul românesc. De activitățile didactice, dar și de supravegherea elevilor și a liceenilor s-au ocupat cadrele care nu protestează. Un reportaj semnat de Silvia Pascale.
La Liceul Teoretic Ovidius din Constanța aproximativ jumătate dintre profesorii care predau în această unitate de învățământ au intrat în grevă generală. Dascălii au venit la liceu, s-au strâns în cancelarie, dar nu au mers în sălile de clasă pentru a desfășura activități didactice. Acestui protest s-a alăturat și profesoara de biologie, Mirela Gheorghe, care a mărturisit pentru Radio Constanța care sunt nemulțumirile sale.
Prof. Mirela Gheorghe: Nemulțumirea cea mai mare ar fi în privința salarizării profesorilor și, mai ales, am fost anunțați că de la 1 ianuarie anul acesta s-ar modificat grila de salarizare, dar mărturisesc că și eu, și colegii mei, și de aici din liceu, și din alte licee, am rămas uimiți, bulversați, de ceea ce s-a întâmplat cu acea grilă de salarizare. Adică nu s-a simțit absolut nimic. Dimpotrivă, mie mi s-a părut chiar că mi-a scăzut salariul pe care îl aveam înainte de această perioadă.
Rep.: Și cum vă descurcați de la o lună la alta, cu salariul pe care îl aveți după 30 de ani de muncă în învățământ?
Prof. Mirela Gheorghe: Mărturisesc că foarte greu, adică trebuie să drămuiesc foarte bine banii, bugetul. Noroc că nu suntem chiar așa de pretențioși în privința vacanțelor. Mărturisesc că mai mult stăm cu cortul când mergem, deci nu trebuie să plătim pensiuni sau alte hoteluri luxoase. Asta ca să ne satisfacem și micile plăceri pe care le avem în viață. Este destul de complicat, dar, spre deosebire de noi, să spunem, cei care avem o vechime mai mare, cei debutanți chiar au un salariu extrem de mic.
Pe holurile Liceului Teoretic ”Ovidius” ne-am întâlnit cu bibliotecara Constanța Avram.
Rep.: Ce ați dori să se schimbe prin această grevă?
Constanța Avram: Nu știu, n-am semnat pentru grevă, asta pentru că oricum vin la școală și nu știu. Să sperăm că în bine!
Rep.: Cum trăiesc bibliotecarii din România, după ani și ani de experiență, cu salariul pe care îl câștigă?
Constanța Avram: Nu pot să zic nici foarte bine, nici foarte rău, dar se poate și mai bine!
Liceenii cu care am discutat, majoritatea din clasa a XII-a, spun că nu sunt afectați de protestul dascălilor, dar sunt îngrijorați pentru ceea ce ar putea urma dacă se va prelungi greva generală:
Elevă: Noi suntem a XII-a, deci nu prea mai mergem la școală oricum. Și acum venim doar să ne înscriem pentru bac, așa că pentru noi nu are un impact prea mare.
Elevă: Cu siguranță va fi mai mult stres. Noi avem și admiterea la Politehnică, deci va trebui să învățăm mai mult pentru asta și o să fie puțin mai greu.Elev: Până acum văd că totul a mers bine și sper să nu se decaleze prea mult cu examenele. Eu am dat pre-admitere la Poli șiam intrat, adică nu știu cât de mult m-ar afecta. O să vedem!
Prof. Anca Dragomir: O parte dintre colegii noștri sunt în grevă. O altă parte desfășoară activități specifice. În această săptămână la Colegiul Național ”Regina Maria”se desfășoară Săptămâna Verde. Colegii care sunt în grevă generală au realizat un program de pichetare. Și cei care nu sunt în grevă vin și își desfășoară activitățile conform orarului realizat pentru această săptămână. Prezența elevilor nu este obligatorie la școală. Profesorul care este în grevă și-a anunțat colectivul și că nu face activități, iar elevii nu vor avea ore cu dumnealui. Dacă este cazul sau ei doresc să vină la școală, sunt primiți, pentru că aici școala are o specificitate, iar elevii pot veni să studie de individual sau la diferite discipline.
I-am solicitat din nou, astăzi, inspectorului general al Inspectoratului școlar județean Sorin Mihai un comunicat oficial privind numărul de dascăli din județ care au optat pentru greva generală.
Inspector general Sorin Mihai: Săptămâna trecută le-am solicitat reprezentanților județeni ai sindicatelor din învățământ o situație numerică (nu nominală) a angajaților din fiecare școală care vor participa la grevă. Nu am primit o centralizare integrală. De aceea, le-am solicitat directorilor aceeași informație (considerând că s-a comunicat acest lucru la nivelul fiecărei unități de învățământ). Avându-se în vedere că această centralizare, realizată joi, a cunoscut numeroase modificări, nu pot înainta la acest moment date concludente. Important este ca fiecare unitate de învățământ să asigure accesul copiilor și elevilor care vor să intre în școală, iar resursele să fie gestionate eficient de manageri.
Reportaj și foto: Silvia Pascale/ Editor online: Adina Sîrbu