CONSTANŢA: În ce stadiu se află lucrările de consolidare a malului prăbuşit de la Cumpăna
Publicat de , 22 martie 2023, 20:45
Lucrările de consolidare la malul prăbușit din dreptul comunei Cumpăna s-au oprit la cota 46+, a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă prefectul Constanței, Silviu Coșa, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).
Pentru continuarea lucrărilor de consolidare ar fi necesară și relocarea unor rețele edilitare:
„Cotă la care există două particularități. Pe de o parte, este un mal foarte abrupt care, în opinia experților, ar pune în pericol atât lucrătorii, cât și în stabilitatea malului, dacă s-ar continua așa cum este situația în momentul de față. Pe de altă parte, se află un bazin colector de ape uzate administrat de RAJA, aflat în proprietatea comunei Cumpăna, bazin colector care, fără să fie desființat, de asemenea, pune în pericol siguranța întregii lucrări, dar și a malului. Expertul a recomandat, pe de o parte, relocarea unei părți a instalației de canalizare a comunei, cu o arie de afectare de aproximativ 600-900 de locuințe. Pe de altă parte, este vorba de 97 de locuințe aflate în aria de siguranță, locuințe aflate într-o zonă în care nu este posibilă efectuarea de săpături sau de lucrări.“
În privința cauzelor care au determinat alunecarea de teren, Silviu Coșa a susținut că expertiza arată că aceasta a fost determinată de lucrări antropice:
„Cauzele care au condus la acea alunecare de teren au fost unele de natură antropică – tot ceea ce s-a construit acolo, în zona de siguranță a Canalului Dunăre – Marea Neagră, vorbim de sute de mii de tone de beton, de asfalt, de conducte. Pe de altă parte, expertiza a mărit aria de siguranță și, din măsurătorile efectuate la fața locului, autoritățile locale au constatat că alte 17 imobile ar fi trebuit evacuate.“
Guvernul României a cheltuit până acum pentru consolidarea malului prăbușit în jur de 30 de milioane de euro.
Redactor: Dana Malciu / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhivă