Consilierii locali USR au propus suspendarea PUZ Mamaia pe 18 luni
Publicat de Doina Sirbu, 8 februarie 2024, 17:03
Suspendarea reglementărilor urbanistice a Planului de Urbanism Zonal din Stațiunea Mamaia pentru 18 luni a fost tema dezbaterii publice organizate de Primăria Constanța, la cerea Asociației Verde Urban. Consilierul local, Cristiana Popescu a prezentat celor interesați proiectul de hotărâre de Consiliu propus de grupul consilierilor USR.
Participanții – arhitecți, urbaniști, activiști de mediu și politicieni au fost de acord că amânarea elaborării PUZ-ului pentru stațiunea Mamaia ar fi un pas important, care va da răgazul consilierilor locali să armonizeze legislația cu dorințele cetățenilor și să voteze în cunoștință de cauză.
Consilierii locali USR au propus suspendarea PUZ Mamaia pe 18 luni. Ce înseamnă acest lucru, ne spune consilierul local, Cristiana Popescu.
“Pur și simplu o pauză de 18 luni în care nu se mai pot emite certificate de urbanism. Va afecta această suspendare clădirile existente? Nu! Va afecta această suspendare activitățile existente? Nu! Nu se mai pot emite alte certificate de urbanism pentru alte documentații sau pentru alte autorizații viitoare de construire, timp în care actualizarea în curs a documentației de urbanism să poată ajunge pe masa Consiliului Local, să poată parcurge termenii și pașii normali şi firești și legali de consultare a celor indicați, de consultare a populației, ca în Consiliul Local să poată lua o decizie corectă”, a spus Cristiana Popescu.
Punctul pe “i” l-a pus arhitectul Ionică Bucur.
“Tot ce se întâmplă nedorit într-un teritoriu, oricare ar fi el, se datorează modului în care se reglementează și, pe scurt, modul în care s-a reglementat până acum și sunt toate șansele să continue acest mod de reglementa este următorul: liste interminabile cu activități admisibile și regim de înălțime cât mai mare, astfel încât apar în mod automat ceea ce se cheamă în meseria noastră, conflicte de utilizare a terenului”, a spus arhitectul Ionică Bucur.
Liderul USR Constanța, Stelian Ion, și-a spus și el punctul de vedere.
“Toți își doresc să avem o stațiune frumoasă, cum era odinioară, sunt convins de asta, inclusiv investitorii de acolo. Problema este că de-a lungul timpului s-au întâmplat niște lucruri. Au fost niște retrocedări în mare parte ilegale. Faptul că s-au amestecat regimurile de proprietate acolo a condus la anumite efecte. Dincolo de asta a fost o viziune ani de zile a administrației locale, în sensul că sprijină investitorii, sprijină activitatea economică prin autorizarea oricăror proiecte bune, rele, cum or fi, nu contează, în stațiunea Mamaia și s-a dat liber la construit și a construit fiecare ce-a vrut pe unde a vrut și în felul ăsta total dezorganizat, iraţional, s-a ajuns unde s-a ajuns”, a declarat Stelian Ion.
Arhitectul Radu Cornescu îi dă dreptate lui Stelian Ion.
“Acum, exact cum spunea și domnul Stelian că din cauza instanțelor, nu poți să mai miști, eşti încorsetat. O pauză din asta este binevenită”, a spus arhitectul Radu Cornescu.
Implicat în protecția mediului înconjurător, Nicolae Munteanu spune că legi avem, dar cine să le respecte?
“În 2001, Legea organică 597 a fost completată de Udrea. În 2006 a intrat și stațiunea Mamaia aici, unde spune…clădirile vor fi eșalonate pe înălțime până la 300m, plus 100m, zonă tampon în spate și era un termen de șase luni în care se interzicea orice eliberare de autorizație de construcție în care primăriile trebuiau să elaboreze acest PUZ sau să actualizeze PUZ-ul care era. A făcut cineva? Nu”, spune Nicolae Munteanu.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Ovidiu Oprea