Eleva Sara Rașid, de la Liceul Teoretic „Ovidius”, a obținut cel mai mare punctaj din Constanța la Concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”
Publicat de Doina Sirbu, 26 aprilie 2023, 09:44
Poveștile de succes nu se scriu ușor, ci după ani de muncă, de perseverență și de încredere neclintită că visurile devin realitate. Asta am putea spune despre adolescenta Sara Rașid, elevă în clasa a XI-a a Liceului Teoretic „Ovidius”, care a obținut cel mai mare punctaj din Constanța la Concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”. Mama sa i-a îndrumat pașii spre studiul cifrelor, prin joacă, încă din primii ani de viață.
Sara Rașid este o adolescentă din Constanța care studiază tainele matematicii încă de când era un copilaș de grădiniță. Muncind în fiecare zi, mai întâi prin joc, apoi prin studiu intens a ajuns să atingă performanțe remarcabile în acest domeniu. În 2022 a obținut medalia de bronz la KOMODO MATH FESTIVAL, Jakarta, iar anul acesta, la Concursul Național de Matematică Aplicată Adolf Haimovici a obținut, la faza județeană, cel mai mare punctaj din Constanța.
„Încă din copilărie m-au atras științele exacte, matematica în mod special, numerele, relația dintre numere. La școală, în clasele I-IV, doamna noastră învățătoare ne punea să lucrăm foarte mult într-un mod algebric, astfel încât să ne dezvoltăm gândirea”, spune Sara Rașid.
Redactor: Cum te simți atunci când găsești răspuns la un exercițiu foarte complicat?
„În creierul meu derulez toate formulele, tot ce se poate aplica și tot ce am învățat până în momentul respectiv și încerc să le asociez astfel încât să se îmbine cel mai bine pentru a găsi rezolvarea„, mai spune Sara.
Cea care a îndrumat-o pe Sara pe drumul matematicii, încă din primii ani de viață, este chiar mama sa, Laris Rașid.
„Totul a început cu joaca și am văzut că are o capacitate de a înțelege lucrurile, pornind de la concret la abstract, și am stat, de la clasa I, a II-a, a III-a, a IV-a lângă ea să o ajut să înțeleagă problemele, așa cum au făcut dascălii cu mine și să-i formez o temelie cărămidă cu cărămidă, astfel încât să nu aibă nicio fisură la bază. Că până la urmă, de la temelie pornesc lucrurile mari. I-am explicat că matematica este foarte importantă nu numai ca materie în sine, ci pentru viață”, ne-a mărturisit mama Sarei.
Sara Rașid nu s-a hotărât încă ce drum va alege mai târziu în viață, dar știe exact care sunt dascălii cărora vrea să le mulțumească pentru inspirația de până acum. Învățătoarea Emilia Păunescu, profesorul Cristina Liana Homentcovschi și conf. univ. dr. Denis Ibadula sunt persoanele cărora le dedică performanța sa.
Redactor: Silvia Pascale/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Silvia Pascale