Târg de Crăciun pentru prima dată în Pietreni
Publicat de Liliana Fustanela, 6 decembrie 2018, 22:59 / actualizat: 8 decembrie 2018, 22:12
Preotul Marian Girel și fiul său Andrei Girel, împreună cu Marius Costea, Alina Marin si Sorina Mihai vor ca și în satul lor natal, să existe un Târg de Crăciun, așa cum există în orașe.
Inițiativa lor va prinde contur la sfârșitul săptămânii viitoare, când se va deschide prima ediție a Târgului de Crăciun din satul constănțean Pietreni. Sunt așteptați producători din comuna Deleni, dar și din alte localități ale județului Constanța. Organizatorii precizează că nu se percep taxe pentru închirierea standurilor. Scopul lor este să creeze o atmosferă de poveste de iarnă și în micul lor sat.
Târgul de Crăciun din Pietreni se va desfășura între 14 și 16 decembrie, în parcarea din fața bisericii din localitate, după următorul program:
14 decembrie: ora 15:00 –deschidere târg
ora 18:00 – COLINDE interpretate de CORALA ,,SF. CUV. DIONISIE EXIGUUL” a SEMINARULUI TEOLOGIC CONSTANȚA
15 decembrie: ora 15:00 – deschidere târg
ora 18:00 – spectacol susținut de LICEUL. TEHN. ,,N. ISTRATOIU” DELENI
16 decembrie: ora 15:00 – deschidere târg
ora 18:00 – spectacol de muzică populară și colinde cu Ștefania Luzinski, Andrei Girel, Sebi Girel și prietenii lor
Pietreni este un sat situat la 52 de km de Constanța . Face parte din comuna Deleni și în trecut s-a numit Cocargea (în turcă Kokarca), cuvânt ce vine din turcescul kokarca, însemnând dihor. Actuala denumire a primit-o prin Decretul Consiliului de Stat nr. 799/1964 privind schimbarea denumirii unor localități. La recensământul din 2002 avea o populație de 909 locuitori. Cel mai însemnat edificiu al micii localități este Biserica veche, folosită în Primul Razboi Mondial drept spital de campanie.
In anul 2006, preotul paroh Marian Girel, împreună cu vicepresedintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Iorga Palaz au hotărât să renoveze Biserica Sf.Treime din Pietreni. Lucrările au durat opt ani, fiind finalizate în 2014. Prin săparea fundației pentru grupurile sanitare s-au găsit osemintele unui soldat român îmbrăcat în uniforma din acea vreme. După această descoperire, prin implicarea Cultului Eroilor – filiala Constanța, a fost ridicat un frumos monument în memoria eroilor căzuți la datorie pe aceste locuri.
Mai multe despre această manifestare veți afla în emisiunea de folclor, tradiții și viață rurală: „Viața-n cântec și poveste” de luni, 10 decembrie, după știrile orei 16.00, pe unde medii(909 khz Constanța sau 1530 khz Tulcea).
Liliana Fustanela
Foto: Andrei Girel