Vaccinul anti-HPV, virusul responsabil pentru cancerul de col uterin, ar putea fi introdus în viitor pe lista medicamentelor compensate din România.
Astfel, vor putea avea un acces mai bun la imunizare şi femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.
În prezent, în ţara noastră, doar fetele care au între 11 şi 18 ani se pot vaccina gratuit anti-HPV, pe baza solicitării făcute către medicii de familie.
Conform Ministerului Sănătăţii, 100.000 de tinere s-au vaccinat până acum prin programul naţional.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a precizat că există deja zone pe glob care au declarat eradicat virusul datorită vaccinării împotriva HPV.
Potrivit Guvernului României, încă 13 noi denumiri comune internaționale (DCI) intră pe listele medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate.
Această măsură are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi pentru cât mai mulți pacienți diagnosticați cu afecțiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente.
În acest sens, Guvernul a aprobat joi o Hotărâre prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat.
Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienți în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate.
Guvernul transmite că are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afecțiuni în stadii evolutive de boală pentru care în prezent nu există alternativă terapeutică, în contextul implementării unei liste de medicamente care să răspundă acestor cerințe prin raportare la fondurile alocate cu această destinație.
Introducerea celor 13 noi denumiri comune internaționale în tratamentele prescrise pacienților pe liste compensate și gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.
Măsura se va aplica începând cu 1 martie și a fost luată după consultarea Colegiului Farmaciștilor din România.
Bolile grave, tratate cu medicamente noi, incluse pe lista de compensate
Publicat de Bogdan Comșa,
21 octombrie 2015, 16:23
Noi medicamente vor fi introduse pe lista celor compensate şi gratuite.
Este vorba de medicamente pentru tratamentul pacienţilor incluşi în programul naţional de oncologie, pentru cei diagnostigaţi cu boli rare, hipertensiune pulmonară, dar şi pentru tratamentul copiilor care suferă de artrită idiopatică juvenilă.
Pe lista noilor medicamente figurează şi tratamentul fără interferon al hepatitei C şi al cirozei hepatice C, urmând ca, după 26 octombrie, pacienţii să poată solicita vouchere de tratament, puse la dispoziţie de CNAS.
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a propus șapte noi molecule pentru lista de medicamente compensate și gratuite, a anunțat, ieri, președintele acestei instituții, Marius Savu.
”Noi am propus șapte medicamente și 12 indicații. Se pare că vor mai fi câteva, de aceea suntem în perioada de transparență, să vedem numărul exact în următoarele zile”, a explicat Savu. Potrivit acestuia, noile medicamente au costuri extrem de mari. ”Consumul acestor medicamente trebuie să fie strict monitorizat, acordurile cost-volum vor permite ca pentru fiecare pacient să existe o vizibilitate clară nu numai a faptului că primește acest medicament, ci și a faptului că chiar este eficace pentru el, pentru că vrem să introducem o clauză în care, dacă medicamentul nu are efectele terapeutice scontate, costurile să fie parțial suportate și de către producător. Dorim în acest fel să restricționăm folosirea medicamentelor extrem de scumpe la acei pacienți ce chiar au nevoie de ele și de a nu risipi fondurile”, a declarat Savu.
El a menționat că există un ordin al ministrului Sănătății care conține criteriile pe care medicamentele trebuie să le îndeplinească pentru a fi propuse pentru a intra pe listă, condiționat sau necondiționat.
Mai multe cabinete medicale au fost nevoite să restituie, la începutul acestui an, către Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, sumele rezultate din compensarea integrală a reţetelor pentru văduvele de veterani de război.
Potrivit legii, această categorie nu beneficiază de compensaţii de 100% la medicamente.
În practică, s-a produs o confuzie între termenii „văduvă de veteran de război” şi „văduvă de război”.
Generalul Dorian Hubiţă, membru în conducerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război explică:
În România, există 135 de mii de văduve de veterani şi 25 de mii de veterani de război.