CONSTANŢA: Scandalul ,,scriitorilor din puşcării” continuă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 ianuarie 2016, 11:34
Continuă ancheta în cazul cărţilor scrise în penitenciare şi coordonate de cadre universitare.
Comisia de Etică a Universităţii Ovidius din Constanţa analizează în ce condiţii şi-au dat girul cele opt cadre didactice pentru cărţile scrise de deţinuţi, fiind evident că nu au făcut-o în nume personal, ci din funcţia universitară deţinută – a declarat purtătorul de cuvânt al universităţii, Daniel Citirigă, ieri la Radio Constanţa.
Fiind vorba de lucrări ştiinţifice, gradul profesoral cerut pentru girarea acestora trebuie să fie cel puţin de conferenţiar.
Întrebarea care se pune este dacă exista legal obligativitatea ca profesorul să anunţe unitatea de învăţământ.
Procedura prevede ca un referent să stabileasă dacă este vorba de o lucrare ştiinţifică şi să emită un aviz în acest sens care merge la editură.
Responsabilităţi au şi editurile cu drept de pulblica lucrări ştiinţifice, şi anume, de a verifica, prin referenţi, caracterul ştiinţific al lucrării.
Explică lector univ. Dr. Enache Tuşa, de la Universitatea „Ovidius”, care a dat şi îşi asumă avizul pentru lucrarea „Comunicare şi Manipulare”.
Un alt profesor de la Ovidius care apare ca şi referent este decanul Facultăţii de Istorie, Emanoil Plopeanu.
El susţine, însă, că i-a fost falsificată semnătura pe referatul ştiinţific ce însoţeşte cartea unui deţinut din Penitenciarul Poarta Albă, motiv pentru care va depune plângere la DNA.
Decanul spune că singura semnătură autentică este dată în calitate de decan, pe actul care certifică faptul că referenţii ştiinţitici sunt cadre universitare la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii Ovidius.
Vezi şi Cadre universitare din Constanţa, în vizorul DNA, alături de „scriitorii de puşcărie”