(Audio) Virginia Ciorogaru – Aghios de Bobotează
Publicat de Liliana Fustanela, 6 ianuarie 2016, 20:40 / actualizat: 6 ianuarie 2016, 21:52
6 ianuarie – Botezul Domnului este sărbătoarea creştină care se mai numeşte teofanie sau epifanie (Arătarea Domnului).
În tradiţia populară, acestei sărbători creştine i s-au încorporat elemente ale unor rituri ancestrale de fertilitate, de purificare, de cinstire a sacralităţii apei şi a focului. Ziua Bobotezei încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă.
De Bobotează, există câteva credinţe şi obiceiuri cum ar fi :
– se ţine slujba la apă curgătoare și se sfinţesc apele; astfel, dracii fug din apă şi sunt mâncaţi de lupi; preotul aruncă crucea în apă; cine o scoate este cinstit cu bani , oamenii se scaldă, să fie sănătoşi ;
– se înconjoară casa afumând-o cu o petică aprinsă ca să fie apărată de şerpi ;
– două săptămâni nu se spală cămăşi pentru că sunt apele sfinţite ;
– au loc Iordănitul, Încuratul cailor, Ardeasca (pentru a avea spor în gospodărie);
– mamele botează mormintele pruncilor morţi nebotezaţi, ca să-i mântuiască;
Tot la această dată , 6 ianuarie , are loc punctul culminant al vrăjilor de dragoste şi al ghicitului premarital . Fetele numără parii de la gard, ghicesc în oglindă și pun fire de busuioc sub pernă ca să viseze ursitul.
Conform meteorologiei populare, dacă este promoroacă, ger, crivăţ, va fi an cu belşug şi sănătate. Dacă plouă e iarnă lungă și se schimbă vremea. Dacă e frig, vremea se înmoaie în curând. Dacă e cald , vine gerul.
Plecând de la aceste credințe și obicieiuri pe care Virginia Ciorogaru le-a cunoscut în satul natal Războieni, județul Tulcea, interpreta a creat colindele : ”Aghios de Boboteaza ”, ”De la naștere la botez”, colinde care se mai cântă în satele tulcene ,de bobotează . Cântecele fac parte de pe albumul: ”Colindele sufletului meu”, lansat la final de an 2015, cu Orchestra Radio , condusă de Adrian Grigoraș.
Virginia Ciorogaru este educatoare și profesor de muzică în Constanța. Primul album al interpretei a apărut la finalul lui 2014 și cuprinde cântece populare dobrogene și colinde precum: ”Zorițele ”,”Sus în vârf la nouă meri” , ”Vin flăcăi cu cai la apă, ”Face și Leana de-o cetate (colind de fată)”. Le puteți asculta aici :
”De la naștere la botez” și ”Aghios de Bobotează” – sunt colindele care încheie sărbătorile de iarnă și pe care Virginia Ciorogaru le-a oferit ascultătorilor Radio Constanța, în primă audiție, în zilele dintre Crăciun și Bobotează. Le puteți asculta aici:
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)