Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” organizează sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 10:00, cursul festiv al elevilor de clasa a XII-a.
Promoția 2019-2023 este cea de-a patra promoție de absolvenți, de la reînființarea instituției de învățământ militar preuniversitar din Constanța, în anul 2018, după o absență de 20 de ani din structura învățământului liceal militar. În urmă cu patru ani, la începutul clasei a IX-a au fost admiși 120 de elevi, dar au finalizat studiile militare liceale 112 elevi, dintre care 109 absolvenți (68 băieți și 41 fete).
Media cea mai mare de absolvire a promoției din acest an este 9,88 și a fost obținută de elevul Claudiu Cojocărașu, care se descrie ca fiind o persoană ambițioasă și perseverentă, care muncește din greu pentru a-și atinge scopurile.
„Colegiul Național Militar mi-a oferit o mulțime de perspective noi asupra propriului viitor, un viitor care se îndreaptă către o carieră în Forțele Navale Române. Această decizie a fost luată pe baza experiențelor acumulate în cei patru ani de studiu. Toate excursiile, taberele și poveștile studenților Academiei Navale m-au determinat să aspir la gândul că aș putea deveni un bun navigator. Doresc să urmez, mai departe, noul program de studii Navigation, Hydrography and Naval Equipment de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, un program în limba engleză care, cu siguranță, mă va ajuta să mă dezvolt foarte mult, una din pasiunile mele fiind studiul acestei limbi de circulație internațională. Cu siguranță voi reuși să-mi îndeplinesc visul și cu siguranță voi deveni un bun marinar”, a declarat Claudiu Cojocărașu.
În cadrul cursului festiv, vor fi premiați elevii de clasa a XII-a cu rezultate deosebite la învățătură și se va dezveli panoul promoției „General Constantin Christescu – 100”.
Elevii din şcolile şi colegiile militare au revenit la cursuri în etape săptămâna trecută şi au fost testaţi anterior la infecţia cu noul coronavirus, arată Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care precizează că, în urma respectivelor teste, 20 de elevi din unităţile de profil au fost pozitivi cu SARS-CoV-2.
Potrivit unui comunicat al MApN testarea tuturor tinerilor a fost făcută având în vedere faptul că elevii provin din medii epidemiologice diferite şi ţinând cont de caracterul specific al încazarmării şi al activităţilor de instruire militară. De asemenea, echipe de epidemiologi din cadrul Direcţiei medicale au verificat implementarea măsurilor dispuse la nivelul tuturor instituţiilor militare de învăţământ în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor şi membrilor corpului didactic şi auxiliar.
MApN arată că până luni, conform rezultatelor testărilor centralizate pe fiecare unitate şcolară, situaţia epidemiologică se prezintă astfel:
* Colegiul Naţional Militar ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Constanţa – doi elevi infectaţi, ambii internaţi în spital;
* Colegiul Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’ din Alba Iulia – patru elevi infectaţi, asimptomatici, izolaţi la domiciliu;
* Colegiul Naţional Militar ‘Dimitrie Cantemir’ din Breaza – cinci elevi infectaţi, asimptomatici, patru dintre ei aflaţi în izolare în spaţii special destinate în cadrul colegiului şi unul aflat în izolare la domiciliu;
* Colegiul Naţional Militar ‘Tudor Vladimirescu’ din Craiova – şase elevi infectaţi, asimptomatici, internaţi în spital, urmând a fi transferaţi pentru izolare în spaţii special destinate în cadrul colegiului;
* Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ‘Traian Vuia’ de la Boboc – un elev infectat, internat în spital;
* Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’ din Constanţa – un elev infectat, internat în spital;
* Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri ‘Basarab I’ din Piteşti – un elev infectat, internat în spital.
Toate cazurile au fost depistate şi confirmate înainte de începerea cursurilor, iar în urma anchetelor epidemiologice, contacţii direcţi ai elevilor confirmaţi ca pozitivi au fost carantinaţi în spaţii special destinate acestui scop în instituţiile militare de învăţământ. Elevii confirmaţi ca infectaţi cu SARS-CoV-2, precum şi cei aflaţi în carantină au acces la cursuri în format online.
Toate unităţile de învăţământ liceal şi postliceal din cadrul Ministerului Apărării Naţionale au început luni cursurile, în condiţii de respectare a tuturor măsurilor de siguranţă sanitară impuse pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2.
În anul de învăţământ 2020-2021 s-au prezentat la cursuri 2.232 de elevi în cadrul celor cinci colegii militare naţionale de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanţa şi Craiova, dintre care peste 600 sunt elevi de clasa a IX-a, şi peste 1.200 de elevi în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri, dintre care 770 sunt înscrişi în anul I.
De asemenea, MApN precizează că în toate instituţiile militare de învăţământ au fost luate măsuri speciale în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor şi membrilor corpului didactic şi auxiliar. Au fost elaborate scenarii care se vor aplica în funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei instituţii.
Având în vedere profilul militar şi filiera vocaţională a structurilor de învăţământ ale MApN, forma de bază pentru desfăşurarea cursurilor va fi sistemul de predare faţă în faţă, însă au fost pregătite şi instalate echipamentele şi platformele educaţionale pentru învăţământul online, care va fi adoptat în funcţie de situaţia specifică din fiecare unitate de învăţământ, mai arată reprezentanţii ministerului.