Donaţiile muzeale în pericol
Publicat de , 23 octombrie 2014, 14:55
Atunci când este abordată tema restituirii proprietăților de orice fel, sensibilitățile sunt mari. Cel mai cunoscut caz, la nivel naţional, pentru noi, este cel al tezaurului românesc de la Moscova, subiect prea complicat sau cel al averii Fundaţiei Gojdu din Ungaria, pomenit destul de rar. Naţionalizarea şi confiscarea averilor au dus la încurcături imense, procese lungi, după 1989, ani de umblat prin tribunale pentru păgubiţi. Între toate cazurile s-au strecurat şi situaţii în care, deşi statul oferise despăgubiri, ele nu au mai fost luate în considerare şi au apărut moştenitori ai căror familii se bucuraseră de acestea. Ei mai voiau acum şi proprietatea propriu zisă, cu menţiunea că despăgubirile erau insuficiente. Aşa s-a petrecut şi cu unele tablouri, picturi din colecţiile donate statului, benevol sau silit, în anii 50-60.
Muzeele de Artă din România pierd, sau sunt în pericol să piardă treptat din colecţiile lor, din cauza acestor procese de restituire.
Criticul Pavel Şuşară:
Statul este prejudiciat. Sunt anumite case de avocatura „specializate” în asemenea chestiuni : donaţii care sunt contestate. Nimeni nu se aşteaptă ca soluţia să fie simplă. Iată un caz aproape de noi, la Topalu, la Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă”. Moştenitorul familiei cere revocarea donației în instanță, invocând motive precum faptul că operele de artă nu ar fi bine conservate.
Evoluția acestui proces care pune în pericol existența muzeului a fost adusă în discuție în cadrul dezbaterii cu tema „Donațiile muzeale, în pericol?”, care s-a organizat astăzi la Consiliul Local din Topalu.
Despre chestiunea atât de complicată a restituirilor operelor de artă am vorbit cu Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă care a organizat dezbaterea „Donaţiile muzeale în pericol”. A participat în emisiunea „Stil de viaţă” şi doamna Rodica Matei, istoric de artă, fost director economic al Muzeului Național de Artă al României.
stelianabajdechi@radioconstanta.ro