INTERVIU | Păsările din Deltă, protejate prin proiectul european “LIFE, Danube Free Sky”, derulat de ARBDD
Publicat de Adina Sîrbu, 28 aprilie 2023, 16:27
Păsările din Delta Dunării vor fi mai protejate de interacțiunea cu stâlpii de înaltă tensiune cu ajutorul unui proiect european LIFE, Danube Free Sky, derulat în această perioadă de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării în parteneriat o companie de distribuție a energiei electrice. Astfel, stâlpii de înaltă tensiune vor fi izolați și semnalizați corespunzător pentru a putea proteja păsările de mari dimensiuni, cu anvergură mare a aripilor, pentru a nu se mai electrocuta.
Păsările în Delta Dunării sunt expuse mai multor pericole, printre care cel de electrocutare atunci când intră în coliziune cu liniile de înaltă și medie tensiune. Tocmai pentru a fi protejate, specialiștii au conceput un proiect despre care ne vorbește responsabilul Administrației Biosferei Delta Dunării, Gabriela Crețu.
Gabriela Crețu: Proiectul “LIFE, Danube Free Sky” este un proiect de cooperare transnațională pentru protejarea păsărilor împotriva electrocutării și coliziunii cu liniile electrice de-a lungul Dunării. Este finanțat printr-un program european. Suntem 15 parteneri în cadrul acestui proiect din 7 țări europene. Proiecul a început în septembrie 2020 și se va finaliza în februarie 2026. Noi suntem responsabili pentru elaborarea metodologiei de monitorizare a speciilor de păsări și a comportamentului acestora față de liniile electrice și pentru a identifica principalele specii de păsări afectate de coliziunea și electrocutarea cu liniile electrice.
Ce activități s-au desfășurat până acum în cadrul proiectului?
Gabriela Crețu: S-au monitorizat 120 km de linii electrice – 100 de medie tensiune și 20 de înaltă tensiune și cu experții s-au identificat porțiunile foarte periculoase. În total, 30 km de medie tensiune și 5 km de înaltă tensiune care vor fi marcate de către partenerul nostru din proiect, pentru că din România suntem doi parteneri – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este partener coordonator și E-Distribuție Dobrogea este un alt partener. Ei vor face acțiuni efective de marcare anticoliziune a acestor linii electrice, cei 30 km de medie și 5 km de înaltă și, de asemenea, vor izola împotriva electrocutării și 100 de stâlpi de tensiune.
Care sunt cele mai expuse păsări?
Gabriela Crețu: Berzele sunt victime pentru că au anvergura aripilor mare, ele sunt mai susceptibile a se electrocuta pentru că ating conductorii aceștia simultan. Alte păsări acvatice cu anvergura aripilor mari – pelicanii, cocorii. Ei sunt mai susceptibili a se lovi de liniile electrice şi s-a constatat mortalitatea pe un an de zile la 780 de exemplare de păsări din 56 de specii diferite.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: unsplash.com