FOTO-AUDIO | „Privighetoarea”, un spectacol pentru copii ce aduce atmosfera Chinei în inima Tomisului
Publicat de Adina Sîrbu, 13 martie 2024, 07:30 / actualizat: 13 martie 2024, 10:06
„Privighetoarea”, un spectacol învăluit în parfumul florilor de cireș, în mătase și în acorduri de flaut este pe cale să înceapă la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța. Premiera va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, dar până atunci regizorul Vitalie Drucec face ultimele schimbări astfel încât povestea lui Hans Christian Andersen, proiectată în inima Chinei, să prindă viață la țărmul Mării Negre. Vă invităm să ascultați un reportaj semnat de Silvia Pascale.
Un spectacol suav ca o adiere de primăvară, în care putem simți parfumul intens al florilor de cireș, ale căror petale ne vor purta pe tărâmuri îndepărtate, în fascinanta Țară a Mătăsii, în China. Așa am putea descrie, în câteva cuvinte, spectacolul „Privighetoarea”, regizat de Vitalie Drucec. Maestrul ne invită, în acest weekend, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța să ne bucurăm de premiera unui spectacol–mărțisor, așa cum ne-a promis:
Au mai rămas câteva sute de metri până la premieră, cum zicem noi. Spectacolul se încheagă, acum avem repetiții cu lumini, azi încercăm să facem un șnur, să verificăm ceea ce am făcut ieri. Joi iarăși avem spectacol pentru copii, dar așa, un șnur, o repetiție cu spectatori. Și sâmbătă, duminică, așteptăm cu mare plăcere pe toți cei care vor să vină la spectacolul „Privighetoarea”. E o premieră, e un spectacol frumos, e interesant și sper să placă publicului din Constanța. Toți actorii au intrat în rol, cunosc ceea ce fac. Mă bucur pentru că am avut o comunicare foarte bună cu ei.
„Privighetoarea” este un spectacol al culorilor, al sunetelor divine de flaut, al gingășiei și al purității, ne mărturisește directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța, Aurel Palade:
Să ne așteptăm la o poveste cu iz de Orient. E important cred să spun că regizorul acestui spectacol, Vitalie, adoptat de Dobrogea, mai exact la Tulcea, a venit și ne-a propus nouă un spectacol „Privighetoarea” după Andersen, dar făcut într-o manieră orientală. Vom întâlni aici și China, vom întâlni și Japonia, și cred că e bine să spun că Vitalie are pregătire în sensul ăsta, pentru că el un timp a fost în China la niște burse și acolo a învățat, a prins ceva din spiritul Orientului. E un spectacol foarte colorat, pe care nu pot să îl explic prea mult prin cuvinte, fiind la radio. De aia o să invit pe toți ascultătorii dumneavoastră să vină să vadă spectacolul ăsta, și pe copii, și pe adulți, pentru că este foarte frumos colorat. Acum încă mai lucrăm la lumini, se lucrează foarte amănunțit, sunt niște costume superbe! Să veniți să vedeți povestea care este o bucurie a ochilor!
Mesajul spectacolului, ca întotdeauna, mai ales în poveștile pentru copii, care este?
Mesajul, ca în toate spectacolele care ar trebui să fie pentru copii, este că binele învinge răul și ceea ce este bun iese ca uleiul la suprafață.
Actrița Cătălina Oțeleanu ne-a povestit că a fost o provocare să interpreteze rolul Privighetorii:
Eu am avut roluri până acum, numai, nu știu cum să vă zic, mai de certăreață, așa. Eu am fost un pic certăreață. Ea este mult mai ingenuă, mai finuță, și încă mai caut în mine acea parte a ei. Îmi place foarte mult conceptul acestui spectacol, îmi place foarte mult tot ceea ce se întâmplă și mă bucur că am avut ocazia să joc și Privighetoarea vie, și Privighetarea mecanică, și să învăț un pic din ambele roluri. Cred că cea mai importantă lecție cu care ar trebui să plecăm acasă, și cei mici sunt sigură că vor face asta, ei fiind foarte receptivi, este bunătatea și acel lucru de a te lăsa pe sine pentru binele altora. Privighetoarea vie ne dă niște lecții în direcția asta, ne ajută să fim un pic mai mai darnici cu sufletul nostru și, deși trecem prin experiențe care poate ne dor, poate ne gândim de ce ni se întâmplă nouă, să învățăm să le acceptăm și să le luăm ca atare, pentru că fac parte din dezvoltarea noastră.
Conceptul scenografic îi aparține lui Adrian Suruceanu, costumele din „Privighetoarea” au fost create de Tatiana Vasilievna Popesku, iar Oana Lavinia Pisaroglu a realizat coregrafia spectacolului.
„Privighetoarea” reușește să îl impresioneze pe capriciosul Împărat al Chinei prin cântecul ei, prin noblețea sufletească și frumusețe, dar și prin loialitate și înțelepciune, vocea ei deosebită neputând fi comparată în niciun fel cu Privighetoarea mecanică, frumoasă, dar artificială. Alături de personajele menționate mai sus, spectatorii îi vor întâlni pe Povestitor, Sfetnic, Capelmaistru, Moartea, Fetele de la Curte.
În spectacolul dedicat etapei de vârstă 6+, copiii îi vor putea revedea pe actorii: Denisa Iova, Cătălina Oțeleanu, Leticia Albu, Emanuel Cristoiu, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Dan Cojocaru, Cristian Mitescu, Clara Ghiuvelechian, Inga Marcu și Narcisa Hanganu.
Premiera spectacolului este programată pentru duminică, 17 martie, de la ora 10.30 și de la ora 12.00.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Aurel Palade, Silvia Pascale