Dispozitive moderne pentru tratamentul chimioterapeutic a șase pacienți din CONSTANȚA
Publicat de Arantxa Catană, 15 februarie 2018, 16:14
Primii 6 pacienţi din Constanţa au beneficiat de implantarea unor dispozitive moderne pentru efectuarea tratamentului chimioterapeutic de lungă durată.
Camerele implantate sub piele prezintă o serie de avantaje, fiind evitate complicaţiile care apar la nivelul venelor.
„Se face sub anestezie locală sau generală, se implantează în zona toracelui anterior; nu se văd. Se montează prin o incizie de 4-5 centimetri. La 12 zile se scot firele, nu se vede nimic; se vede doar radiologic că are niște implante metalice de titan și se poate observa radiologic ca să ai confirmarea că este implantată corect. Aceste camere sunt conectate cu un abord venos central și prin intermediul lor se fac tratamentele chimioterapiei. Avantajele sunt evidente, că pacienții nu sunt înțepați de fiecare dată, le sunt protejate venele”, a declarat directorul medical al Spitalului Judetean Constanţa, dr. Bogdan Obadă.
Prin Programul Naţional de Oncologie, Spitalul Judeţean Constanţa a primit un stoc suficient de astfel de dispozitive, care se montează gratuit oricărui pacient oncologic, la recomandarea medicului specialist.
Singurele reacţii adverse după implantarea acestor dispozitive pot fi cele cutanate.
„Aceste camere pot sta câteva luni de zile. Există riscul ca după câteva luni de zile să fie o reacție cutanată de respingere a lor, o roșeață în zona de implantare și ele se pot scoate cu anestezie locală. Aceasta este singura reație, este cutanată locală, în rest sunt foarte bine tolerate”, a mai precizat dr. Bogdan Obadă.