Locuitorii satului Cheia, care aparține de comuna Grădina, nu vor avea prea curând sistem de canalizare.
Deşi primăria a depus în acest sens un proiect de finanţare la Ministerul Mediului, acesta a fost respins din cauza numărului mic de locuitori care ar beneficia de canalizare.
Primarul comunei, Gabriela Iacobici, atrage atenţia că satul Cheia se află în imediata vecinătate a Rezervaţiei Cheile Dobrogei şi aici nu poate fi dezvoltată nicio activitate turistică fără infrastructura adecvată.
Primarul din Grădina susţine că va reîncerca să obţină finanţarea acestui proiect la deschiderea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 3 sau cu fonduri proprii.
Gabriela Iacobici spune că vrea să realizeze canalizarea la Cheia, deoarece aici a primit finanţarea necesară realizării proiectului de asfaltare a localităţii.
Pesta porcină africană îi va lăsa pe locuitorii din Vadu și Cheia fără suine. Întruniți astăzi în ședință membrii Comitetului local de Combaterea Bolilor la Animale (CLCBA) au stabilit că trebuie luate măsuri excepționale în vederea eradicării și stingerii focarelor de pestă porcină africană din județul Constanța.
Conform declarației subprefectului Levent Accoium au fost confirmate trei focare în localitatea Vadu și alte două în satul Cheia:
„Toate porcinele din unitățile administrativ teritoriale sau pe o arie teritorială determinate, ca măsură preventivă, pot fi ucise într-un timp cât mai scurt. La ședință au participat și reprezentanți ai Asociației Județene de Vânătoare și Pescuit Sportiv cărora li s-a cerut, ca pe arialele pe care le gestionează, să se facă verificări în vederea identificării sau a se vedea dacă există cadavre de porc mistreț și prelevarea probelor de la acestea“, a explicat subprefectul județului Constanța.
Cel mai probabil mâine se va trece la sacrificarea tuturor celor 120 de porci din satul Vadu, ordinul pentru uciderea celor 126 de suine din Cheia urmând a fi dat după ce suspiciunea de pestă porcină va fi confirmată.
Autorităţile locale din comuna Grădina sunt îngrijorate din cauza pestei porcine afrcane, la nivelul localităţii existând deja două focare ale acestei boli, ambele în satul Cheia.
Primarul Gabriela Iacobici, a declarat că porcinele existente în cele două focare au fost sacrificate fiind vorba de peste 60 de animale.
Edilul susţine că marea temere a locuitorilor ţine de o eventuală extindere a focarelor:
„Îmi fac și eu o grămadă de probleme. Nu știm dacă se va mai extinde, ce măsuri se vor lua, totuși situația este foarte delicată și li se vor da despăgubiri, într-adevăr, acestor oameni, dar gospodarii sunt obișnuiți să-și sacrifice animalele din curte pentru a avea ce mânca. Este o pagubă mare pentru oameni, fiindcă de Crăciun nu vor mai avea ce pune pe masă. Dacă virusul nu s-ar extinde spre localitatea Grădina, oamenii din Cheia mai au rude la Grădina și s-ar mai putea ajuta între ei cu un purceluș. Este foarte greu, oamenii sunt și ei foarte îngrijorați ce vor face“, spune șefa administrației locale din comuna Grădina, Gabriela Iacobici.
La intrarea în satul Cheia au fost instituite filtre de control şi dezinfecţie.
Autoritățile constănțene spun că iau aceste măsuri drastice și din cauza numărului mare de focare de pestă porcină, în jur de 400, identificate în județul Tulcea.