LITORAL: Ce trebuie să știți despre fructele de mare
Publicat de Arantxa Catană, 8 iulie 2017, 19:08
Fructele de mare sunt vedete în toate meniurile restaurantelor şi teraselor de pe litoral.
În ultimii ani, şi românii au prins gustul acestor preparate şi tot mai des, ele îşi fac loc şi în bucătăria de acasă.
Chef Dan Erbărescu ne spune cum putem recunoaşte midiile bune de consum.
„Dacă scoica nu este deschisă este bună de mâncat. În momentul în care are o deschizătură (carapacea), chiar și de jumătate de milimetru, o aruncăm. Dacă nu miroase simplu și foarte clar a mare și are un miros ciudat, dacă avem dubii, nu le mâncăm. Dacă mergem în supermarker, recomandarea mea ar fi să se cumpere scoicile congelate. Dacă le cumpărăm din pescărie, le cumpărăm proaspete. Există două feluri de medii. Unele au carnea galben-gri, iar altele sunt rozalii-portocalii. Ambele sunt bune de mâncat, doar că cele care sunt foarte portocalii sunt de cultură, nu sunt crescute într-un mediu natural”, a declarat pentru Radio Constanța Chef Dan Erbărescu.
Scoicile proaspete pot fi păstrate la frigider, până la o săptămână, dacă respectăm anumite reguli, mai spune Chef Dan Erbărescu.
„Pot rezista și până la șapte zile. Trebuie menținute în gheață și foarte puțină apă. Ele vor sta în stare latentă la rece, condiția este ca în fiecare dimineața și seara să schimbăm gheața și apa. Le verificăm de două-trei ori pe zi sau de câte ori este nevoie ca nu cumva să moară vreuna să le strice și pe celelalte”, a mai precizat Chef Dan Erbărescu pentru Radio Constanța.