Cererile pentru obținerea ajutorului financiar acordat fermierilor din sectorul vegetal, pot fi depuse la APIA până pe 8 martie
Publicat de Doina Sirbu, 9 februarie 2024, 12:05
Până pe 8 martie pot fi depuse cererile la APIA, pentru obținerea ajutorului financiar acordat fermierilor din sectorul vegetal, afectați de războiul din Ucraina.
În urma protestelor de luna trecută, fermierii români au obținut din partea Guvernului o serie de compensații financiare și de facilități care vin în sprijinul situației dificile, în care se află de câțiva ani. Despre subiect a vorbit vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea – APAD, Răzvan Filipescu.
Ce au obținut, concret, fermierii în urma protestelor de luna trecută?
Poate cel mai important lucru este acea compensație pentru pierderile generate de războiul din Ucraina, în urma căruia se vor acorda 100 euro la hectar pentru culturile de toamnă. Deja se depun cererile la APIA până pe 8 martie și astfel îi încurajez pe toți fermierii să se ducă să-și depună solicitările. Toate documentele sunt deja predefinite în sistemul APIA, deci nu trebuie decât să se ducă fermierul sau reprezentantul legal să semneze trei hârtii. Este foarte important și a apărut ordonanța dar, să vedem cum apar normele pentru amânarea ratelor la bănci și la leasing-uri pentru fermierii care întâmpină dificultăți financiare.
Care este situația fermierilor din Dobrogea la acest moment?
Situația fermierilor din Dobrogea este una dificilă și nu neapărat din cauza anului 2023. Ea a început și s-a acutizat în anul 2020, când am avut parte de acea secetă și ulterior a început și războiul din Ucraina, care a dus la o explozie a imputurilor, a culminat cu probleme logistice, acele ambuteiaje și cozi în portul Constanța, o lipsă a mijloacelor de transport, toate acestea reflectându-se în ultimii 2 ani de zile într-un preț scăzut al cerealelor ofertat fermierului român. Anul trecut, în 2023 am avut o secetă la fel de cumplită, care a început în luna iunie și s-a terminat abia la sfârșitul lunii noiembrie când am avut parte de ploi, ceea ce a pus în pericol atât culturile de primăvară, dar cel mai mult culturile de toamnă din anul 2023, mă refer la rapiţă, orz și grâu, care au pierdut perioada optimă de vegetație. Dacă ne uităm pe câmp, de abia acum a început să încolţească grâul.
Asta înseamnă că există riscuri reale pentru o scădere a producției.
Riscuri reale, concomitent cu faptul că deja prețurile pe plan internațional și cu atât mai mult în zona Mării Negre scad zilnic de peste o lună și jumătate.
Redactor: Nicu Ispas / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: facebook.com