ZIUA DOBROGEI | Lavinia Dumitrașcu, cercetător științific: “Bucățele să mă tăiați și bucățelele acelea se vor duce spre aeroport, vor urca în avion și se vor reintegra când vor fi din nou pe pământ românesc”
Publicat de Doina Sirbu, 14 noiembrie 2023, 14:26
„Bucățele să mă tăiați și bucățelele acelea se vor duce spre aeroport, vor urca în avion și se vor reintegra când vor fi din nou pe pământ românesc!”
Așa le-a răspuns istoricul constănțean Lavinia Dumitrașcu profesorilor de la o Universitate din Columbia care i-au propus, în urmă cu mulți ani, să rămână acolo și să le predea elevilor străini. Ce înseamnă Dobrogea pentru cercetătorul științific Lavinia Dumitrașcu, fiica regretatului istoric Gheorghe Dumitrașcu, aflăm dintr-un interviu emoționant, pe care aceasta l-a acordat, în exclusivitate, la Radio Constanța.
Alături de noi este astăzi, unul dintre cei mai pasionați istorici ai Dobrogei, doamna Lavinia Dumitrașcu, cercetător științific în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, un om care vibrează atât de frumos și de intens pentru istorie. A avut cu siguranță un mentor în copilărie. Cine v-a ghidat pașii dumneavoastră pe acest drum?
Cred că tata, deşi, la un moment dat au fost discuții între profesoara mea de Limba Română pe care am iubit-o la infinit, doamna Elena Jean, o profesoară de modă veche care te îndemna, pe unii îi obliga, să înveți poezii din Eminescu și să-ți dai după aia autodictare în clasa a XI-a și care ne punea să citim romane pe care să le povestim în scris, punându-ne note. Avea un stil deosebit de predare, era un fel de Creangă, dar povestea istoria literaturii noastre, și cu care la prima mea lucrare am avut și un conflict. După aceea am devenit foarte bune prietene. Am avut un conflict în sensul în care veneam ca una dintre cele mai bune la română, de la liceul Ovidius și veneam la Eminescu, unde doamna Jean mi-a pus 8 și i-am spus că nu merit nota. Mie îmi scăzuse pentru caligrafie, fapt pentru care am scris trei caiete caligrafic cu stiloul și cu creionul, pentru că nu suporta pixul. Ideea este că tata și doamna Jean, este sora lui Jean Constantin, printre altele, se întâlneau pe drum și tata spunea istorie, doamna Jean spunea filologie şi plecau de unde au venit. Dar, da, am ales istoria, pentru că nu mă vedeam doar predând Limba și Literatura Română și gramatică și voiam să fac mai mult, să fac cercetare.
Interviul complet cu cercetătorul științific Lavinia Dumitrașcu, îl puteţi asculta aici:
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Silvia Pascale