CONSTANŢA: Astăzi este inaugurat Centrul de Terapie prin Artă pentru Comunitate „Open Doors”. Interviu cu Andreea Enache, manager de proiect
Publicat de , 4 octombrie 2020, 10:24
La Constanța se inaugurează astăzi Centrul de Terapie prin Artă pentru comunitate „Open Doors”. Centrul a fost creat cu scopul de a strânge fonduri pentru derularea activității cu bătrâni și copii instituționalizați. Despre obiectivele și acțiunile pe care le implică ne-a vorbit managerul de proiect Andreea Enache.
Cum s-a născut această idee a proiectului?
Andreea Enache: Ideea deschiderii acestui centru comunitar a încolțit în mintea mea în primul an de facultate, atunci când, fiind studentă la o universitate de arte și design din Anglia, am avut oportunitatea de a mă implica într-un proiect de voluntariat la un centru comunitar de stat. Acolo am descoperit „terapia prin artă”, lucrând cu veterani de război, persoane vulnerabile aflate în reabilitare, persoane vârstnice cu diverse afecțiuni precum Alzheimer, demență, Parkinson și copii cu dizabilități și autism, sindrom Down și așa mai departe. Tot atunci am hotărât că, la un moment dat, mă voi întoarce în țară și voi deschide un centru pentru comunitatea mea, în țara mea.
Ce își propune acest centru?
Andreea Enache: Să introducă terapia prin artă în comunitate ca abordare conexă terapiilor consacrate la nivel local. Ne dorim să mediatizăm proiectul și să trezim interesul tuturor filantropilor cu spirit civic din orașul Constanța și celor care cred în bine şi în puterea tinerilor de a schimba direcția socio-culturală a orașului Constanța. Nevoia acestui centru comunitar vizează în primul rând oamenii din categoriile defavorizate și marginalizate este foarte mare. Obiectivele proiectului reprezintă crearea unui început de drum pentru grupul nostru țintă. Un drum pe care să se poată regăsi toți cei care cred în bine, frumos și armonie. Alt obiectiv este dezvoltarea unui centru de terapie alternativă ca tratament pentru persoanele care experimentează dificultăți de dezvoltare, medicale, educaționale, sociale sau mentale. Direcția socio-medicală urmărește plasarea unor voluntari în grupurile de suport existente și lucrează îndeaproape pentru a veni în sprijinul celor care au probleme cu dependențele. Acest lucru se va realiza prin organizarea unor ateliere diverse pentru ca participanții să scape de abilități în a se exprima prin desen, pictură, modelaj, colaj, artă reciclată și multe altele.
Ce acțiuni veți iniția în viitorul apropiat?
Andreea Enache: Prima acțiune caritabilă pe care o inițiem este chiar evenimentul de inaugurare, care a fost gândit cu Uniunea Artiștilor Plastici Constanța și București, în cadrul căruia vom organiza o expoziție cu scop caritabil. Cei dornici să doneze, să ni se alăture în acest proiect pot găsi detalii despre proiectul nostru pe siteul nostru www.open-doors.ro precum și pe pagina noastră de facebook Atelier Open Doors.
Sunteți optimistă că feedback-ul de la societate va fi unul pozitiv?
Andreea Enache: Deși în Constanța nu este un mediu foarte favorabil acțiunilor de acest gen, am reușit în timp să găsim sponsori și oameni interesați să se implice.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Arhiva personală