Ce gătesc gospodinele pentru masa de Crăciun și de Anul Nou
Publicat de Carmen Secuiu, 24 decembrie 2014, 10:23
Cele mai bune sarmale, pe vremuri, se făceau în oale de lut și se fierbeau pe vatră, la foc mic, un timp îndelungat.
Deși, acestea nu sunt foarte ușor de preparat nici în ziua de astăzi și timpul este insuficient pentru gospodinele adevărate cu care am vorbit, ele spun că, preferă să gătească în casă mâncărurile specifice sărbătorilor de iarnă, decât să le cumpere.
Și asta datorită faptului că, bucatele tradiţionale, gătite de mâna lor sunt mult mai gustoase și ”doar o dată în an este Crăciunul”!
Cel mai adesea, masa de Crăciun include fripturi de porc, plăcintă cu brânză, salate și prăjituri specifice, din moși, strămoși.
Iar, când vine vorba de dulciurile de Crăciun, tradiționale, acestea afirmă că nu se compară cu cele cumpărate din patiserii și din cofetării.
Multe dintre gospodinele românce, spun că ”încercăm să aducem în casele noastre acele mirosuri de sărbători, prin preparatele proprii, preferate de toți membrii familiei. Să ne desfătăm simțul olfactiv, pe lângă mirosul de brad și cu cele de scorțișoară și vanilie și atunci simțim cu adevărat că au venit sărbătorile de iarnă”. Să le ascultăm, în înregistrarea audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro