O fetiţă de doar o lună a murit carbonizată într-un incendiu care a mistuit, miercuri, o casă din localitatea constănţeană Oltina. Alţi 4 copii au reuşit să iasă din locuința cuprinsă de flăcări.
Potrivit ISU Dobrogea, incendiul ar fi izbucnit după ce copiii s-ar fi jucat cu focul.
Până la sosirea echipajelor de intervenţie, s-au autoevacuat din casă patru copii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani, care nu au necesitat îngrijiri medicale, pompierii extrăgând din flăcări un bebeluş de aproximativ o lună, care, din păcate, a fost declarat decedat, fiind carbonizat, a declarat Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului.
IPJ Constanţa a informat că poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Medgidia – Secţia 1 Poliţie Rurală Băneasa au început cercetările în acest caz.
Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că cele sesizate se confirmă. În urma lichidării incendiului, în imobil a fost găsit un nou-născut de sex feminin, în vârstă de aproximativ o lună, decedat. Cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea stabilirii împrejurărilor producerii evenimentului, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Poliție Județean.
Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii Ferma Dacilor, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul incendiului soldat cu opt morţi. Ceilalţi doi administratori, Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arest la domiciliu. Toţi trei sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru. Decizia nu este definitivă.
Procurorii prahoveni au anunţat că nu exclud în acest moment al anchetei nicio cauză a producerii incendiului, dar deocamdată nu există probe sau indicii care să arate faptul că focul ar fi fost pus intenționat, așa cum susține patronul Cornel Dinicu.
În referatul înaintat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, procurorii arată că sursa cea mai probabilă a incendiului este un televizor. Unul dintre martorii citați, un angajat al pensiunii, a declarat că în mansardă era un televizor de dimensiuni mari, tip plasmă, care era prins pe peretele confecționat din lemn și care era folosit de copii pentru jocuri video.
După un timp mai îndelungat de utilizare, televizorul începea să se încingă. Unul dintre martori ar fi declarat, potrivit procurorilor, că „focul a plecat de la mansardă, respectiv din livingul unde era televizorul. În acea cameră fiind cel mai mult fum. Ştiam că televizorul se încingea destul de des, iar un angajat al fermei le-a spus copiilor să închidă televizorul pentru a se mai răci”.
Aceasta este și principala pistă de anchetă a procurorilor.
Anchetatorii mai spun că cei trei administratori au încălcat repetat legislaţia privind derularea activităţii de cazare la sediul din Tohani, Prahova. Clădirea a fost construită fără autorizaţie de construcţie. Mansarda a fost realizată din material lemnos uşor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, iar construcţia a fost încadrată în gradul 5 de rezistenţă la foc, cel mai defavorabil grad. Administratorii mai sunt acuzaţi că imobilul a fost edificat fără autorizaţie de la ISU Prahova şi a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, nefuncţională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, iar instalaţia electrică certificată era subdimensionată și s-a încălzit prin suprasolicitare. Cel mai probabil televizorul de la mansardă s-a încins atât de tare încât lambriurile din spatele lui au luat foc și așa ar fi început incendiul.
Potrivit parchetului, cei trei inculpaţi sunt în culpă pentru producerea dezastrului, deoarece în condiţiile descrise, la care se adaugă lipsa de siguranţă a încăperilor oferite ca spaţii de cazare, şansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente.
Șapte persoane cu vârste între 11 și 22 de ani au murit în incendiul din 26 decembrie 2023 de la Ferma Dacilor. Iar o persoană încă este neidentificată. Unul dintre cei 3 copii morți este fiul lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii.