CERNAVODĂ: Căldură „curată” şi lipsită de riscuri pentru sute de familii
Publicat de Bogdan Comșa, 21 ianuarie 2016, 17:59
Iarna acestui an va fi mai călduroasă pentru cel puţin 300 de familii din cartierele cernavodene de case Victoria şi Răsăritului.
Lucrările pentru cea de a doua etapă a proiectului multianual “Extinderea Reţelei de Termoficare” au ajuns la final, iar primele probe au avut loc zilele trecute.
Punctul termic 46 a fost pus în fucţiune după finalizarea reţelei de circuite secundare din zonele aferente străzilor Răsăritului, Victoriei şi Călăraşi, iar gospodăriile au fost deja racordate la agent termic.
Beneficiarii, care şi-au finalizat instalaţiile de încălzire în case, se bucură deja de o energie termică mult mai ieftină, curată şi eficientă.
Primarul Gheorghe Hânsă, însoţit de reprezentanţii echipei de constructori, a mers pe teren pentru a verifica buna funcţionare a reţelei. Consumatorii susţin că mult aşteptatul moment, în care pot uita de grija procurării lemnelor, a spargerii lor, a chinului cu cenuşa şi cu riscul de incendiu a sosit.
Lucrările au fost finalizate într-o perioadă prielnică pentru beneficiari, în care gerul năprasnic atinge chiar şi -15 grade Celsius.
Cernavodenii cu venituri mici şi familiie asistate social, care nu au posibilitatea materială necesară executării lucrărilor de conectare la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică şi apă caldă de consum, pot beneficia de procedura de lucru “Branşare pentru persoane cu venituri reduse” a SC Utilităţi Publice SRL iniţiată de către Primăria Cernavodă, cu scopul de a-i sprijini pe cernavodenii aflaţi în dificultate să beneficieze de lucrări de racordare la căldură cu plata în rate.
Persoanele interesate vor depune un dosar la sediul SC Utilităţi Publice SRL, care va conţine: copie a actului de identitate, act de proprietate a spaţiului care necesită încălzire, document doveditor al veniturilor (adeverinţă de salariu, cupon de pensie, etc.), proiect tehnic al instalaţiei proprii (dacă solicitantul nu deţine proiect, va solicita întocmirea acestuia în cererea de branşare).
După întocmirea dosarului, reprezentanţii SC Utilităţi Publice SRL vor efectua următoarele lucrări: proiectarea instalaţiei interioare, racordul proprietăţii la reţeaua de termoficare, instalaţia interioară de încălzire şi apă caldă, montare gigacalorimetru şi apometru de apă caldă şi apă rece.
Plata acestor servicii va fi eşalonată pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani, iar rata nu va depăşi 10 la sută din venitul lunar al beneficiarului.
Proiectul „Extinderea Reţelei de Termoficare” este o investiţie profitabilă pentru cernavodeni, având în vedere că, în ultimii doi ani, Administraţia Publică Locală a reuşit să obţină finanţări de peste 1,5 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Programul va continua şi anul acesta cu o nouă etapă – „Circuite secundare şi puncte termice aferente extinderii reţelei de termoficare: P.T. amplasament str. I.D.Chirescu, colţ cu str. Revoluţiei, P.T. 35, P.T. 43, PT. Str. Maxim Gorki. Extindere circuit agent primar pe str. Prelungirea Seimeni (între.str. Prel. Victoriei şi indicator ieşirea din loc. Cernavodă) şi construire reţele secundare de distribuţie aferente cartierelor: I.D. Chirescu, Cartierul Nou şi Seimeni Nord.”
În prezent, reprezentanţii Primăriei pregătesc documentaţia tehnică a acestor lucrări, urmând ca aceasta să fie depusă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru o nouă finanţare.