TEMA ZILEI: Greșelile care ne pot lăsa fără permisul de conducere – invitați, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Olimpia Ceară și comisarul șef al Poliției Rutiere Constanța, George Munteanu
Codul Rutier prevede, de la începutul anului, pedepse mai aspre pentru șoferii care nu respectă limita de viteză.
Sunt mai aspre și măsurile în cazul celor care conduc sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor.
La Tema zilei, emisiune realizată, astăzi, de Liliana Fustanela, după știrile orei 14.00, vin să discute despre greșelile care ne pot lăsa fără permisul de conducere, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Olimpia Ceară, și comisar șef al Poliției Rutiere Constanța, George Munteanu.
Reporter: Ce acte le sunt necesare celor care vor să își schimbe permisele de conducere?
Liviu Vîrșe: ”Am introdus regula programării online. Adică, dumneavoastră, dacă doriți să vă schimbați permisul, intrați pe site-ul instituției noastre, ct.prefectura.mai.gov.ro, la secțiunea premise auto și înmatriculări, programări online. Vă programați într-o zi – două, introduceți datele (numele dumneavoastră și CNP). Sistemul vă alocă o zi și o oră. În momentul în care sistemul vă confirmă programarea, aeți două opțiuni: documente necesare și tipărește bon. Tipărirea nu este necesară pentru că oricum ne apăreți pe listă. În schimb, trebuie să accesați și documentele necesare. De exemplu, dacă dumneavoastră doriți să vă faceți un permis cu o nouă valabilitate, adică, pentru amatori, 10 ani, iar pentru profesionști, 5 ani, sunt necesare documentele prevăzute și fișa medicală. Ce înseamnă documente prevăzute? Actul de identitate, în original și copie, cartea de identitate: cartea de identitate provizorie sau cea electronică, dacă nu aveți actul de identitate în original. Mai trebuie acea fișă medical doar pentru cei care urmează să-și elibereze un nou permis pe 10 sau 5 ani. Această fișă medical nu este necesară atunci când vrem să obținem un duplicat al permisului. Să spunem că am pierdut permisul de conducere, sau s-a deteriorate sau mi-am schimbat numele. Acestea sunt singurele cazuri în care trebuie să obținem un nou permis. Atunci va trebui să depunem actul de identitate în original și copie, fără fișa medicală. Mai trebuie să facem plata contravalorii permisului de conducere, care se face la ghișeul la care depunem celelalte documente. Contravaloarea permisului este de 68 de lei și se poate achita la ghișeul nostrum, la Trezorerie, prin mandate postal, prin virament bancare sau prin mijloace de plată online. Este nevoie și de permisul de conducere vechi, dacă se află în posesia titularului“.
Ce facem dacă permisul a fost reținut în alte state?
”Sunt cazuri în care cetățenilor români le sunt reținute permisele de conducere în alte state, pentru anumite situații. Cetățeanul roman are dreptul a obține un nou permis de conducere românesc, atâta timp cât nu i s-a dispus suspnedarea dreptului de a conduce de autoritățile române. Au fost situații în care oamenilor le-au fost reținute permisele în Bulgaria. Nu au înțeles nimic din ce s-a întâmplat, pentru că polițistul bulgar nu a știut să le explice de ce i l-au reținut. Oamenii au venit și au spus că au pierdut permisul. Aici apare acea problemă, pentru că declararea este falsă. Ei trebuie să vină să declare realitatea: mi-a fost reținut permisul în Bulgaria, dar nu știu de ce. Atunci noi îi eliberăm un alt permis și nu se mai face vinovat de declararea în fals a pierderii“.
Pentru informații permise de conducere este disponibil numărul 0241 502 220, iar pentru informații referitoare la vehicule, 0241 665 222.