Garda de Coastă Constanța: Traficul prin punctele de trecere a frontierei a crescut cu 25% față de anul anterior
Publicat de Adina Sîrbu, 29 februarie 2024, 13:45
Directorul Gărzii de Coastă Constanța, comisar șef de poliție Alexandru Oae, a prezentat, astăzi, analiza activității întreprinse de către polițiștii de frontieră în anul 2023.
Bilanțul anului 2023 a evidențiat următoarele aspecte: diversitatea punctelor de trecere a frontierei,în spațiile terestru, maritim, fluvial și feroviar, jurisdicția extinsă în spațiul maritim, acoperind o suprafață de 12.000 km², numărul de persoane care au trecut frontiera a crescut cu 25%, faptele ilegale descoperite au crescut cu 50%, peste 220 de persoane au trecut fraudulos frontiera, în scădere cu 40% față de 2022, și s-a înregistrat o creștere de peste 20% a capturilor de țigări, în valoare de peste 32 milioane de lei.
Datele pe larg prezentate la ședința de bilanț:
Verificări la frontieră în punctele de trecere:
În anul 2023, au tranzitat punctele de trecere a frontierei din subordinea Gărzii de Coastă, un număr de 3.884.000 persoane și 826.000 mijloace de transport, pe ambele sensuri de deplasare. În comparație cu anul 2022 se constată o creștere a traficului cu aproximativ 25%. Punctele de trecere a frontierei cu specific rutier au fost tranzitate de 3.630.000 de persoane iar cele cu specific portuar, au fost tranzitate de 252.000 de persoane.
Infracțiuni la regimul frontierei de stat:
În anul 2023, în zona de competență a Gărzii de Coastă au fost descoperite 222 persoane care au trecut ilegal frontiera de stat, înregistrându-se o scădere de aproximativ 40% față de anul 2022. Totodată, au fost identificați 38 de traficanți de migranți. Față de persoanele implicate au fost dispuse măsurile prevăzute de lege, precum şi de acordurilor bilaterale încheiate între România şi Bulgaria. Scăderea numărului de persoane depistate se datorează măsurilor de prevenire întreprinse de polițiștii de frontieră în zona de competență, prin utiliizarea dronelor intrate în dotare, precum și prin descurajarea acțiunilor de trafic de migranți prin identificarea și deferirea acestora justiției.
Traficul cu bunuri contrafăcute sau nedeclarate:
Urmare a acțiunilor desfășurate independent sau în cooperare cu autoritățile naționale, în anul 2023, polițiștii de frontieră au constatat 104 de cazuri, fiind reținute bunuri contrafăcute în valoare de 130.000.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, majoritatea cazurilor fiind descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea. În aceeași perioadă, fie în intervenții punctuale, fie în cadrul unor acțiuni de amploare, desfășurate în colaborare cu alte instituții, au fost oprite, la intrarea în ţară, 318 tone deșeuri, descoperite în containere, camioane ori în urma unor percheziții efectuate.
Prevenirea și combaterea braconajului piscicol:
Atât în urma cooperării cu alte autorități, cât și în urma misiunilor proprii, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constatat un număr de 164 infracțiuni și 106 contravenții, au indisponibilizat 5.000 kg pește dintre care 110 kg sturion, și au confiscat 36.000 metri de plase și 21 ambarcațiuni.
Participarea Gărzii de Coastă la misiuni internaționale:
În anul 2023, polițiștii de frontieră au participat în cadrul proiectelor și grupurilor de lucru desfășurate la nivel european:
– Operațiunea comună MMO (Multipurpose Maritime Operation) Black Sea 2023
– Operațiunea comună THEMIS 2023 desfășurată sub egida FRONTEX în Italia.
– Operațiunile comune MUNTENEGRU, MOLDOVA, SERBIA organizate de Agenția Europeana FRONTEX.
În total, 157 de polițiști de frontieră au participat la 99 de operațiuni de căutare și salvare în Marea Mediterană, fiind salvate 4.316 persoane. Totodată, 74 de polițiști de frontieră au participat la 37 activități operaționale la frontierele terestre externe ale U.E.
Sursă: Garda de Coastă/ Foto: Cecilia Pătrăhău/ Redactor: Adina Sîrbu