În urma solicitărilor primite de la cetățenii care locuiesc pe bulevardul Regina Elisabeta precum și a conducătorilor auto ce tranzitează zona peninsulară, Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban, a demarat lucrările de înlocuire și aducere la nivelul carosabilului a peste 30 de capace de canalizare ce sunt în administrarea RAJA S.A.
Vechile rame și capace de canalizare au fost înlocuite cu unele noi, realizate din materiale de ultimă generație, rezistente la condițiile de trafic rutier intens.
Lucrări de înlocuire și aducere la cota asfaltului a capacelor de canalizare vor avea loc în tot orașul, acolo unde situația o va impune. În acest sens, cetățenii pot trimite sesizări la următoarele numere de telefon:
Totodată, este disponibilă aplicația „Sesizări Constanța”, care poate fi descărcată gratuit atât din Google Play cât și din AppStore.
Reamintim cetățenilor că pot trimite sesizări în atenția instituției noastre și la adresa de e-mail: secretariat@conforturban-ct.ro. Sesizările primite vor fi repartizate spre soluționare inspectorilor noștri zonali, care se vor deplasa în teren și vor da curs solicitărilor dumneavoastră”, transmite Primăria municipiului Constanța.
Capacele de canalizare, de la firmele de telecomunicaţii şi nu numai, sunt, de multe ori, ne neevitat şi sunt amplasate, uneori, câte 2-3 la rând. Şi, de foarte multe ori, nu sunt la nivel cu asfaltul.
Străzile din oraş, aflate în starea pe care o cunoaşteţi, vă trimit la mecanicul auto mai repede decât ar fi cazul, cu un diagnostic destul de costisitor.
„În primul rând, tot ce înseamnă bucșă, plecând de la bucșele de suport motor, basculă, bielete antiruliu, amortizoare, rulmenți – din cauza șocurilor puternice se pot sparge – și tot ceea ce este subansamblu de cauciuc în ceea ce privește menținerea echilibrului mașinii sau a motorului. În general, de la nivel minim, o reparație la mașină costă de la 500 de lei în sus.“
Cel puţin 500 de lei. Uitaţi-vă prin portofel şi spuneţi cât de uşor puteţi suporta această cheltuială.
Cine este vinovat de această situaţie? Cine trebuie să pună capacele la nivel cu asfaltul?
Aici, autorităţile se contrazic. Şeful Regiei de Apă Constanţa, Felix Stroe, spune că este treaba celor care administrează drumul şi îl asfaltează. O trimitere directă la Primăria Constanţa:
„Conform legii, administratorul drumului, cel care asfaltează, are obligația să ridice la cotă capacul de canalizare, pentru că vorbim de costuri. Dacă ne apucăm să ridicăm capacele după fiecare UAT care asfaltează, unde ne-am duce cu prețurile? Guri de canalizare nu are numai RAJA. Are și telefonia, are și ENEL. Noi avem cele mai multe.“
De cealaltă parte, Primăria Constanţa spune că reponsabili sunt deţinătorii acestei infrastructuri: adică RAJA şi firmele de telecomunicaţii. Diana Sobaru, purtător de cuvânt la Primăriei Constanţa:
„Conform Ordinului 88/20.03.2007 pentru aprobarea Regulamentului cadru al Serviciului de Alimentare cu Apă și Canalizare emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală, aduce la nivelul căii de circulație a capacelor gurilor de canalizare revine deținătorilor rețelelor de utilitate publică. Există, de altfel, în acest sens, și HCL 184/2013, art. 9, pct. 15, iar Poliția Locală se va asigura că toate aceste prevederi vor fi respectate.“
Am solicitat un punct de vedere şi de la Poliţia Locală Constanţa, cea care ar trebui să pună lucrurile la punct, aşa cum zic cei de la Primărie. Valentina Chiriță, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale:
„La data de 30.03.2018, Direcția Generală Poliția Locală a solicitat din oficiu societății RAJA Constanța remedierea deficiențelor la căminele de vizitare de pe mai multe străzi și bulevarde din municipiul Constanța. Termenul stabilit pentru remedierea acestor situații este 15 mai 2018 și suntem convinși că societatea amintită va da curs solicitării. Direcția Generală Poliția Locală nu are atribuții în verificarea împrejurărilor în care s-au produs avarii la autovehiculele care circulă pe drumurile publice, aceste competențe revenind altor instituții. Rezultatul verificării pe această linie va fi comunicat opiniei publice la momentul finalizării acestora.“
Vineri după amiază, mai multe echipe de muncitori de la RAJA ridicau capacele de canalizare de pe bulevardul Tomis, din zona Dacia.
Pianistul Gianluca Luisi, prezent la Constanța – “Mă consider, mai degrabă un muzician explorator, un ”wanderer”, nu neapărat călător, cum s-ar descrie în cel mai strict sens al cuvântului”
R: Gianluca Luisi, aveți un CV impresionant, suntem onorați să ne bucurăm de acest eveniment la Constanța! G.L: Mulțumesc, și eu sunt onorat...