CONSTANȚA – Seminar de educație pentru sănătate dedicat fertilității de cuplu şi profilaxiei cancerului de sân
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 noiembrie 2017, 14:42
La fiecare trei ore, o femeie moare de cancer în România. Este o statistică înfiorătoare și am fi vrut să avem informații mai bune pentru dumneavoastră într-o zi de weekend. Dar este o realitate care trebuie confruntată, pentru că numai așa se pot îmbunătăți aceste date tragice. Clubul Rotary Cetatea Tomis Constanța a organizat, astăzi, un seminar pe teme medicale: „Fertilitatea de cuplu și profilaxia cancerului de sân”. Prelegerile au fost susținute de chirurgul Octavian Unc și de medicul El-Najjar Usama, specialist în fertilitate și fertilizare în vitro.
Cancerul mamar este principala cauză de mortalitate în România iar, dincolo de tratament, cea mai bună este, evident, prevenția. Și, aici, nu putem vorbi doar de lipsurile sistemului de sănătate, ci de lipsa de educație privind sănătatea proprie. Pentru că aceleași statistici arată că numai 5% dintre femeile din România și-au făcut o mamografie în ultimii doi ani. Adică, o analiză care poate depista boala în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mult mai mari.
Din nefericire, nu se întâmplă așa și, în țara noastră, 90% dintre cazurile de cancer la sân sunt depistate foarte târziu, în stadiile 2, 3 și 4.
Ca urmare, mortalitatea cauzată de cancerul la sân a crescut în România cu 28% la femeile de peste 65 de ani, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, aceasta a scăzut cu 14%.
Și a venit momentul să dăm vina și pe sistemul de sănătate: doctorul Octavian Unc, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Constanța, spune că, dacă ar exista un program național de screening privind această boală, adică de testare în masă a femeilor, multe vieți ar fi salvate. Nu se întâmplă așa, iar prioritățile care apar în spațiul public sunt ori de neînțeles, ori de-a dreptul revoltătoare.
Concluzia: Preveniți! Mergeți la medic nu doar când vă doare ceva!
Evenimentul de astăzi a atins două puncte diamtral opuse: primul, despre care tocmai ați citit și, al doilea: viața, apariția ei, fertilitatea și cauzele care o afectează.
Natalitatea în România este, oricum, în scădere, iar multe cupluri care vor să aibă copii întâmpină mari dificultăți. Când spun medicii că ar trebui să apară semne de îngrijorare? Atunci când nu intervine o sarcină în interval de 12 luni cu o viață sexuală normală, cu o frecvență de 2-3 contacte pe săptămână.
Infertilitatea poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Procentele sunt aproape egale, de ambele părți: cam 30%. Însă alte 30 dintre cazuri au cauze necunoscute, oricât se străduiesc medicii să le identifice și să le trateze.
Însă, cauzele cunoscute sunt multiple: vârsta partenerilor, afecțiunile medicale, dar trebuie subliniat că și stresul are un rol important. Mai puțin cunoscut este faptul că, la femei, obezitatea, dar și o greutate corporală sub cea normală afectează fertilitatea și șansele de a avea copii.
Radio Constanța a susținut evenimentul de astăzi în calitate de partener media.
Un material realizat de Bogdan COMȘA