Lucrătorii din asistența socială amenință cu greva generală, dacă nu obțin salarii majorate
Publicat de Adina Sîrbu, 21 februarie 2024, 07:53
Cum ar fi ca, după ce ați beneficia de o creștere salarială, să primiți, de fapt, mai puțini bani? Este situația în care au fost puși mulți dintre lucrătorii din domeniul asistenței sociale. Adică cei care au grijă de bătrânii din centre, de persoanele cu dizabilități și de copiii abandonați. Ca urmare, sindicaliștii afiliați Federației Pro Asist au pichetat, ieri, sediul Ministerului Muncii. Un interviu cu liderul sindical Camelia Soceanu, realizat de Bogdan Comșa.
Sindicaliștii spun că peste 70% dintre angajații din domeniu primesc salariul minim pe economie, iar după majorarea de 5% din luna ianuarie, veniturile lor chiar au scăzut, pentru că au pierdut unele facilități fiscale:
Liderul sindical, Camelia Socianu:
În primul rând, în sectorul de activitate asistență socială majoritatea salariilor sunt la nivelul minim pe economie. Astfel, aproximativ 70% dintre salariați au ca și coeficient de salarizare sub 1,20. Asta înseamnă că, începând de la 1 octombrie, indiferent de vechimea în câmpul muncii, au salariul minim pe economie. Începând cu 1 ianuarie, s-au majorat salariile cu cei 5%. Ideea este că, în perioada octombrie-decembrie, la salariul minim pe economie se aplicau anumite facilități fiscale. Spre exemplu, existau cei 200 de lei nefiscalizați, plus deducerea personală era mult mai mare. În momentul în care s-au acordat cei 5%, practic 165 de lei, dacă ne uităm la cei 3.300, au ieșit din zona salariului minim, dar au ieșit și din zona facilităților fiscale, astfel că nu mai există cei 200 de lei nefiscalizați, iar deducerile au scăzut, astfel că o parte dintre salariați s-au trezit cu diminuări ale veniturilor nete, deci au luat bani în mână mai puțin cu 10, 20, 30 de lei chiar, alții nu au regăsit nicio majorare, la cei mai mulți s-a regăsit o majorare de 8 – 9 lei și doar cei care sunt cu salarii mai mari decât salariul minim pe economie au beneficiat de ceva mai mult la salariu. Vă dați seama că 70% dintre salariații din asistență socială sunt cu salariile mici, pentru că e vorba despre asistenți maternali profesioniști, asistenți personali care îngrijesc persoane cu dizabilități, persoane care îngrijesc atât copii, cât și beneficiari cu dizabilități în centrele rezidențiale. În condițiile astea, automat că această majorare salarială de 5% nu a mulțumit salariații din asistență socială. Noi considerăm că doar o majorare de aproximativ 20% ar putea să aducă un plus în buzunarul salariaților, să acopere atât inflația, cât să fie și un venit mai mare.
Negocierile continuă, însă, dacă nu le vor fi soluționate revendicările, începând din 11 martie ar putea fi declanșată greva generală pe termen nelimitat.
Interviul integral îl puteți asculta aici:
Redactor: Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: FNS Pro Asist