Jurnalista Sabina Fati aduce, în noua sa carte, povestiri din zonele conflictuale ale lumii, acolo unde sămânța războiului nu a dispărut vreodată
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 octombrie 2022, 09:47
Săptămâna aceasta, Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța a fost gazda unei întâlniri memorabile. Jurnalista și scriitoarea Sabina Fati s-a întâlnit cu studenții pasionați de istorie și le-a povestit despre călătoriile sale pline de suspans din zonele conflictuale ale lumii, pe care le-a descris în cărțile sale.
Evenimentul a fost organizat de conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea Ovidius.
Jurnalista SABINA FATI, cea care a condus departamentul românesc al Radio Free Europe/Radio Liberty și a fost redactor-șef adjunct la România liberă a ajuns săptămâna aceasta la Constanța. Le-a vorbit studenților de la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius despre cartea sa „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia“ atât din perspectiva istoricului, cât și din cea a jurnalistului care merge, cutreieră zonele conflictuale, vede, simte și scrie despre întâmplări, de multe ori cutremurătoare din aceste teritorii aflate permanent sub amenințarea războiului.
Ce v-a marcat cel mai mult din călătoriile dumneavoastră făcute în spații de neumblat pentru oamenii obișnuiți?
SABINA FATI: Este vorba de un drum istoric pe care eu l-am urmat. Numai dacă ne referim la acest spațiu al Asiei Mici vedem câte straturi de conflict avem. Fundamentaliștii religioși contra progresiștilor, femeile care în societățile puțin urbanizate sunt date la o parte și dacă nu reușesc să nască băieți sunt excluse din familii și lăsate pe drumuri, deci sunt conflicte de acest tip. Mergând mai departe, avem un război în Siria care continuă de peste 11 ani, Turcia care bombardează Siria, avem un război intern în Irak, între șiiți și suniți, vedem acum ce se întâmplă în Iran, unde femeile au ieșit să își apere drepturile și e posibilă o Revoluție. Drumul meu merge apoi spre Marea Neagră spre Armenia unde avem un alt conflict și sigur că în cartea mea povestesc o serie întreagă, le-aș numi aventuri printr-un eufemism dacă ele nu ar avea și conotații dramatice.
V-a fost vreodată teamă?
SABINA FATI: Sigur, de multe ori mi-a fost teamă și sunt câteva episoade pe care le scriu în carte cu multe amănunte, pentru că nu e un drum ușor, nu pentru că sunt eu femeie, nu e un drum ușor pentru că e un drum care se află sub umbrela autocrației, și în același timp sub Zodia Confictului.
Sabina Fati a vorbit și despre condiția jurnalistului de astăzi și despre ce ar trebui să facă trusturile de presă pentru a păstra în redacții reporteri bine informați și echidistanți.
SABINA FATI: Jurnalismul e o meserie foarte complicată pentru că toată lumea vrea să fie jurnalist, pentru că ne uităm pe Facebook și toată lumea are păreri și toată lumea dă știri și suntem așa, adesea, într-o cacofonie. Poate din cauza asta ziaristul nu mai e suficient de bine valorificat sau creditat. Sunt mult prea multe informații să mai aibă timp să iasă pe teren și să verifice cu ochii lui sau să facă reportaje și în același timp companiile de presă nu mai au suficienți bani și disponibilitate pentru a-i trimite pe oameni pe teren. Și nu se întâmplă doar în România, se întâmplă peste tot în lume. Această meserie se schimbă foarte rapid și ea depinde foarte mult de viteza informației și de agențiile de știri și de televiziunile care sunt în anumite locuri cheie în lume. Vedem cum presa scrisă e, așa, o multitudine de site-uri, din care, practic un om obișnuit nu știe să aleagă, iar mass-media tradițională este iarăși sub semnul întrebării din cauza dezinformărilor pe care nu a putut să le evite. Nouă ne rămâne media publică și, în principiu, ea ar trebui să aibă bani să întrețină un jurnalist de calitate și echilibrat și echidistant pentru că e singura care are resurse și posibilități tehnice pentru asta!
Prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, conferențiar. univ. dr Daniel Citirigă, consideră că volumele Sabinei Fati vorbesc despre curaj, dar, în egală măsură și despre iubire pentru semenii aflați în suferință, din zonele de conflict.
DANIEL CITIRIGĂ: Cine citește cărțile Sabinei Fati poate să observe un lucru evident: ele sunt de o complexitate aparte, ea folosește surse biografice de istorie, de literatură, se întâlnește cu oameni simpli, se întâlnește cu profesori, cu intelectuali care sunt în pericol, cu femei care au suferit foarte mult și toate aceste elemente dau un tablou unic, spun eu, în scriitura ei. Și asta, sigur, se vede, are succes la public, este foarte apreciată și plăcută, iar mesajul pe care eu spun că l-am perceput corect este o invitație să cercetăm și să încercăm să înțelegem de ce în anumite regiuni războaiele nu se termină niciodată!
Sabina Fati este autoarea volumelor documentare „Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” și „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, apărute la Humanitas în 2015 și 2016.
Redactor online Silvia Pascale / – redactor online – Daniel Țăndăreanu / foto – foto Facultatea de Istorie și Științe Politice Universitatea Ovidius