Centru de terapie cu maidanezi pentru copii
Publicat de Bogdan Comșa, 28 ianuarie 2016, 21:41 / actualizat: 28 ianuarie 2016, 22:59
La Bucureşti a fost deschis, astăzi, primul Centru de terapie asistată de animale în care sunt folosiţi câini comunitari.
Numit ” Dogs for People – Câini pentru oameni”, centrul ( inaugurat de Fundaţia Vier Pfoten ) este un proiect unic în Europa pentru că este singurul în care terapia va fi făcută de câinii fără stăpân, susţine coordonatoarea proiectului, Anca Tomescu.
În cadrul proiectului, foşti câini comunitari ( special selectaţi, antrenaţi şi dresaţi pentru anumite activităţi ), antrenori ai acestora şi psihoterapeuţi vor oferi, gratuit, programe de terapie copiilor cu dizabilităţi.
Adesea, pacienţii care suferă de dizabilităţi emoţionale comunica mai uşor cu animalele decât cu oamenii, tocmai această relaţie specială creată între animal şi om asigurând succesul terapiei asistate de animale.
Valoarea terapeutică a unui animal constă în abilitatea să de a aborda oamenii într-o manieră imparţială, necondiţionată, fără a judecă persoana după vreun criteriu, aşa cum fac oamenii.
Practic, terapia constă în întâlniri regulate între câinii de terapie însoţiţi de instructori şi copiii din instituţii de profil, întâlniri aflate sub supravegherea îngrijitorilor şi psihopedagogilor centrului; de asemenea, doi psihologi monitorizează şi coordonează permanent starea pacienţilor.
Fiecare copil care participa în program este vizitat o dată pe săptămâna timp de o ora de câinele „lui” şi de un instructor. În timpul acestor întâlniri, au loc activităţi fără potenţial de eşec pentru copii, pentru a le reda acestora aprecierea de sine. De exemplu, învaţă cum să hrănească şi să răsplătească câinele, urmărindu-se ca, prin intermediul legăturii cu acesta, copilul să înveţe, de fapt, să se adapteze la situaţiile cotidiene.
Psihologii au observat, în timp, un progres important în comportamentul copiilor în urmă acestor şedinţe. Ei acţionează cu mai multă încredere de sine, au o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai puţin agresivi şi îşi iau foarte în serios îndatoririle legate de câine.
De cealaltă parte, câinii au parte de o afecţiune şi consideraţie pe care nu au mai simţit-o până acum, ceea ce are ca efect un feedback pozitiv în faţa copiilor şi consolidarea relaţiei dintre om şi animal, cu efecte benefice pentru ambele părţi.