În jurul orei 09.00, prin apel la 112, pompierii au fost solicitați pentru o intervenție la Ovidiu, în zona pontonului, pentru recuperarea a circa 8-10 caiace în care se aflau copii care se antrenau.
Aceștia au fost surprinși de furtună în largul lacului Siutghiol.
La fața locului s-au deplasat o autospecială pentru salvarea victimelor multiple, o barcă pe lacul Siutghiol, PTS Ovidiu, SMURD și două ambulanțe.
Copiii au fost aduși la mal de o ambarcațiune a primăriei Ovidiu, șase dintre ei primind îngrijiri medicale, pentru atacuri de panică și hipotermie.
Toți cei zece copii au fost asistați medical la fața locului.
O fetiță de 14 ani va fi transportată la spital cu atac de panică.
Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a intervenit noaptea trecută, alături de alți localnici, la o operațiune de salvare contra cronometru, pe lacul Razelm.
Puțin înainte de miezul nopții a fost recepționat un apel de urgență, care anunța că un grup de turiști se află in dificultate. Unii erau pe mal, in zona capului Doloșman, alții pe apă, cu 3 caiace.
Aceștia reușiseră să apeleze 112, iar cei de-acolo, la rândul lor au apelat la autoritățile locale.
Conform primelor date, erau cinci persoane, două au rămas pe mal, pe plaja de nisip, iar trei au pornit cu caiacele pe apă. Vremea s-a schimbat brusc când erau deja în larg, între capul Doloșman și insula Bisericuța. Vântul a început să sufle cu putere. Doi au reușit să vâslească și să ajungă la mal, dar caiacul celui de-al treilea a fost răsturnat de valuri.
Salvatorii de la Jurilovca au ajuns la persoana aflată în pericol în 12-14 minute.
Din fericire, persoana era echipată corespunzător.
La scurt timp au ajuns și ambulanta SMURD de la ISU Delta și polițiștii de la postul Jurilovca, care au preluat turistul pentru evaluarea medicală.
Peste 100 de persoane cu aproape 30 de maşini de teren participă, sâmbătă, la JCI Play 4×4, în judeţul Tulcea, la un eveniment iniţiat de asociaţia JCI Constanţa, care-şi doreşte să îmbine afacerile cu natura, potrivit managerului de proiect, Cristian Stancu.
„Judeţul Tulcea are un specific pe cât de complex, pe atât de deosebit. Avem zonă montană, avem dealuri, avem pădure, deltă, mare, câmpuri cu lavandă şi maci înfloriţi. Judeţul este minunat şi de la caiac la 4×4, de la undiţă la motocicletă, de la cort la ustensile pentru alpinism, totul este posibil aici şi din acest motiv am ales să venim în Tulcea”, a declarat pentru AGERPRES Cristian Stancu.
Evenimentul ajuns la cea de-a 13-a ediţie are printre obiective promovarea zonelor turistice din judeţ, dar şi crearea unor reţele de afaceri şi promovarea spiritului antreprenorial.
„Ideea de a interacţiona altfel într-un cadru original, dinamic, creează nişte conexiuni aparte. Accentul evenimentului cade pe latura umană. Ne detaşăm de cadrul formal, de birou, secretariate şi e-mailing şi ne întoarcem la natură, unde putem vorbi liber, mai detaşaţi şi putem suda relaţii mult mai bune”, a afirmat Stancu.
Primele acţiuni derulate în cadrul JCI Play 4×4 au fost turele cu caiacul pe canalele din apropierea mini-portului turistic din Jurilovca, situat pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe, un antreprenor local, Ştefan Constantin, ajutându-i pe participanţi să deprindă tainele caiacului.
„De-a lungul timpului, am avut foarte multe reacţii faine de la clienţi – la o săptămână de la turul cu caiacul au venit şi şi-au cumpărat casă în Jurilovca sau au fost la dealerul meu de caiace şi şi-au cumpărat caiace”, a afirmat Constantin.
Unii dintre participanţii la competiţia off-road au declarat că au revenit în întrecere din mai multe motive.
„Particip de şase ediţii şi revin pentru cunoştinţe noi, spiritul de echipă, membrii noi, mediul antreprenorial. Cel mai mare câştig este o zi de relaxare printre prieteni şi posibili clienţi”, a afirmat Cristi Năstase.
În cursa cu caiacele, unii dintre participanţii la întrecere au avut şi accidente.
„Mi-a tăiat calea un submarin rusesc. L-am scufundat. Oricând o baie este bine-venită”, a glumit tânărul participant, în timp ce ieşea din lac.
Cei peste 100 de tineri care participă la JCI Play 4×4 au un traseu care include satele Enisala, Slava Rusă, Camena şi Vişina, în ultima localitate urmând să participe la o petrecere câmpenească cu produse tradiţionale.
Potrivit organizatorilor, toţi concurenţii vor primi diplome de participare, iar cei mai buni dintre ei vor fi premiaţi la finele zilei.