Tema zilei | În România, 1 din 4 copii se confruntă cu riscul sărăciei. Nicola Răzvan, de la World Vision România, despre cum putem schimba destinul acestor copii
Publicat de Adina Sîrbu, 7 decembrie 2023, 20:25
România se află pe locul întâi în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai ridicată rată privind riscul sărăciei la copii, conform unui raport al Organizației Salvați Copiii. În 2021, la nivelul țărilor membre, 1 din 4 copii se confruntă cu riscul sărăciei, iar în ultimul an, 95% dintre familiile vulnerabile nu şi-au mai permis cheltuieli elementare, 24% spunând că au tăiat din bugetul alocat alimentelor.
Malnutriția a devenit o problemă în tot mai multe familii. La noi în ţară, 15% dintre adolescenţi se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, pentru 9% aceasta este o rutină, iar 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare – arată un studiu World Vision România.
Iar în județul Constanța, peste 1.000 de persoane nevoiașe supraviețuiesc mulțumită meselor gratuite pe care le primesc la cantinele sociale susținute de autoritățile locale sau de biserică. Mulți dintre beneficiari sunt copii, iar fără acest sprijin, ei ar fi îngroșat numărul celor se duc la culcare flămânzi.
În spatele acestor cifre, se află familii cu copii și adevărate drame.
Liliana Moldoveanu a discutat, la Tema zilei, cu Nicola Răzvan, reprezentant World Vison Constanța:
Decalajele acestea există în continuare și am discutat despre ce poate face World Vision Constanța pentru a reduce problema aceasta a sărăciei în rândul copiilor noștri, și mai ales în rândul copiilor din județul Constanța, la ei ne-am referit în mod special. Dar cum mergem mai departe? Cum ne găsim direcția?
Noi, ca organizație, avem patru linii directive, să spun așa, sau patru zone pe care punem foarte mult accent să implementăm proiecte. Educația ar fi una dintre cele mai importante. Desigur, toate sunt la fel de importante. După educație, vine protecția și participarea copilului, adică bunăstarea – pentru noi, ca organizație a copilului, se află în centrul tuturor activităților noastre. Copiii au nevoie ca drepturile să le fie respectate, vocea merită să le fie auzită, pentru că asta le dă curaj, le de putere să meargă mai departe și să devină oameni frumoși în societate. A treia linie directivă ar fi dezvoltarea economică rurală, adică încercăm să ajutăm copiii, părinții și comunitățile vulnerabile din mediul rural să crească, să se dezvolte și să construiască un mediu sigur pentru ei și pentru generațiile care urmează. În această componentă, oferim comunităților contexte favorabile de dezvoltare economică și le oferim resurse să le folosească într-un mod sustenabil, practic, pentru că avem și partea de agricultură rurală pe care o facem, bio, să spun așa, avem și diferite proiecte cu această componentă, și partea de advocacy, care este ultima direcție, dar, din nou, la fel de importantă, unde milităm pentru bunăstarea copiilor din mediul rural, pentru dreptul la o educație de calitate inclusivă și pentru protecția lor, crearea unui mediu de viață favorabil dezvoltării lor.
Răzvan Nicola din toate întâlnirile tale de nivel european, în conferințe de nivel internațional, ce mesaj ne-ai transmite, ce ai avut de învățat de la partenerii pe care i-ai întâlnit?
România are nevoie de foarte multe lucruri, dar fiind parte din generația aceasta care mereu va spune digitalizare, digitalizare, din punctul meu de vedere, dezvoltarea tuturor proceselor, inclusiv cel educațional, prin digitalizare, aș dori să fie o prioritate pentru România, pentru că am întâlnit foarte mulți actori în aceste conferințe care vin din state precum Estonia, Uganda, Marea Britanie, la fel în Scoția am fost la o conferință internațională, unde principalul subiect în educație care se dezvoltă și care este atacat este digitalizarea tuturor metodelor de predare, tehnicilor și proceselor informaționale, să spun așa, dintr-o școală.
Și vei pune umărul la asta, da?
Încercăm! World Vision Romania, de când sunt eu în Constanța, a reușit să doteze 10 școli din județul Constanța cu laboratoare digitale, cu câte 30 de laptopuri în fiecare școală, în fiecare laborator digital. Deci reușim asta și, din nou, tot cu World Vision, pentru că împărtășim aceeași viziune, să creștem nivelul de digital literacy în rândul copiilor, atât din mediu rural, cât și urban, aceasta fiind o altă directivă pe care cred că ne putem concentra.
Redactor: Liliana Moldoveanu