Proiect european despre bullying la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Constanța
Publicat de Catalin Donose, 1 iunie 2016, 15:40
Anul școlar 2015-2016 a însemnat pentru Colegiul Național “Mihai Eminescu” Constanța, debutul proiectului european Erasmus+, Acțiunea-Cheie 2 (KA2) – parteneriate strategice între școli, „BE A BUDDY NOT A BULLY”, ca partener, alături de alte șapte țări: Grecia (coordonator), Portugalia, Italia, Lituania, Bulgaria, Spania și Turcia.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, iar suma ce revine Colegiului Național “Mihai Eminescu” este de 13.076 euro.
Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani (2015-2018) și are ca scop prevenirea fenomenului de bullying în favoarea unui comportament pozitiv și amical.
Echipa școlii este alcătuită din 62 de elevi și 14 cadre didactice.
Bullying-ul înseamnă un comportament ofensiv și/sau agresiv repetat și curent din partea unuia sau a mai multor indivizi în dauna uneia sau mai multor persoane. De asemenea, se caracterizează prin comportamentul unei persoane care încearcă să obțină supremația asupra altora. Acest fenomen se poate observa în grupurile de elevi, școala reprezentând scena pe care se manifestă cel mai des luptele pentru putere.
Cine este cel mai de temut din clasă, care este gașca periculoasă? Să-i obligi pe alții să facă ceea ce nu doresc este un alt tip de comportament adoptat de aceste persoane.
Bullying-ul poate transforma școala într-un loc de temut.
Stress-ul, anxietatea și chiar fobia socială pot să apară ca efecte negative în astfel de situații. Conform statisticilor acest fenomen este în creștere.
Școala coordonatoare a proiectului este 6th High School din Lamia, Grecia.
Proiectul se desfașoară pe mai multe etape, în prima fază identificându-se nivelul fenomenului în școlile participante prin aplicarea unui chestionar destinat elevilor. Analiza rezultatelor va fi raportată într-o platformă de diseminare Erasmus+.
Printre diversele activități propuse în cadrul proiectului se numără: realizarea unui logo al proiectului, un website, un joc pe computer, o broșură pentru profesori cu rol de material informativ, o carte de povestiri despre bullying realizată prin contribuția comună a elevilor școlilor participante la proiect (câte trei povestiri din partea școlilor partenere selectate în urma unui concurs școlar).
Pentru primul an de proiect s-au realizat activități naționale și transnaționale. Echipa de proiect a Colegiului Național “Mihai Eminescu” a participat în acest an școlar la doua întâlniri transnaționale: în Grecia, Lamia, în perioada 4-7 noiembrie 2015, unde au fost prezente d-na profesor Teodora Ceti, coordonator al proiectului și d-na Nicoleta Benchea, membru al echipei de proiect. În cadrul acestei prime întâlniri au fost stabilite sarcinile fiecărei echipe de proiect pentru primul an.
A doua întâlnire a avut loc în perioada 15-18 mai 2016 în Vilnius, Lituania unde, au participat d-na profesor Laura Mavrodin și d-na psiholog Corina Ciucă, membre ale echipei de proiect, care au prezentat rezultatele chestionarelor aplicate în Colegiul Național “Mihai Eminescu” Constanța.