40 de ani de la cutremurul din 1977. Ar rezista Constanța în fața unui nou asemenea dezastru?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 3 martie 2017, 17:30
Se împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 1977. Constănțenii își amintesc cu spaimă de momentele teribile din timpul seismului care a marcat o țară întreagă:
„Îmi amintesc, a fost dezastru atunci. Locuiam în gazdă și am scăpat cu viață pentru că locuiam la curte. Totuși am trăit acele clipe cu o panică foarte mare“, își aduce aminte o constănțeancă.
„A fost un dezastru, mai ales în Capitală, din câte îmi aduc eu aminte. Clădirile erau vechi și n-au rezistat șocului“, spune un alt constănțean.
Astăzi, în municipiul Constanța, mai sunt 5 clădiri cu grad seismic ridicat. Toate sunt situate în zona istorică a orașului. Ștefan Taran, șeful Inspectoratului de Protecție Civilă Constanța:
„Referitor la riscurile seismice, există patru astfel de clase de risc. Cea mai periculoasă și cea mai gravă este clasa de risc seismic numărul 1 și care se aplică imobilelor cu bulină roșie, cum le spunem noi. În Constanța am avut mai multe astfel de clădiri. Am avut peste 20. Acum mai avem doar cinci clădiri cu bulină roșie, aflate pe strada Traian, Nicolae Titulescu, Callatis și General Manu. Toate sunt în zona veche a orașului. În aceste clădiri, printr-o lege din luna septembrie a anului trecut, după evenimentul de la Colectiv, s-a interzis să poată fi folosite ca spații comerciale, spații de activități culturale etc., ce necesită intrarea unor persoane din afara locuinței. Una dintre ele, de pe Nicolae Titulescu, nr. 13 este dezafectată și nu este locuită. Uneori mai găsim acolo persoane fără adăpost care trăiesc acolo. Luăm măsuri și îi evacuăm“.
Alte 28 de clădiri sunt ceva mai sigure. Printre ele, două colegii importante:
„Ceea ce este rău la acest capitol al clădirilor încadrate cu risc seismic 2, este că cea mai mare parte dintre ele sunt construcții vechi, evident, dar aproape în toate aceste clădiri avem spații în care sunt grădinițe, licee, cămine de copii și chiar birouri de instituții ale statului“, a mai spus Ștefan Taran, pentru Radio Constanța.
Cutremurul din 1977 a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Toate clădirile construite în Constanța începând cu anul 1977 corespund unui risc seismic de gradul 8, ne asigură șeful Inspectoratului de Protecție Civilă.
Un material realizat de Adrian BĂNCILĂ