Numărul locurilor de muncă sezoniere în HoReCa şi turism a crescut cu 25% în această lună faţă de începutul anului.
Cele mai căutate poziţii din HoReCa sunt pentru barista, ospătari şi bucătari, cu salarii cuprinse între 500 şi 1.500 de euro pe lună. În turism, angajatorii caută ghizi turistici, recepţioneri, directori de restaurant, coordonatori de evenimente şi directori de hotel, cu salarii cuprinse între 500 şi 1.500 de euro.
La nivel naţional, cele mai multe oferte de locuri de muncă sezoniere sunt disponibile în oraşele preponderent turistice, cum ar fi Bucureştiul, Constanţa, Braşovul sau Cluj-Napoca.
În creştere cu 15% este şi numărul de locuri de muncă disponibile în vânzări.
În construcţii civile şi navale sunt disponibile cu 17% mai multe locuri de muncă atât în străinătate, cât şi în ţară.
Alimentele recomandate de Jamie Oliver pentru o viaţă lungă şi sănătoasă
Publicat de Bogdan Comșa,
26 septembrie 2015, 17:06
Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver a vizitat întreaga lume pentru a descoperi care sunt cele mai bune alimente care ne ajută să avem o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.
După ce a vizitat Costa Rica, Japonia și Grecia, el a alcătuit o listă de 14 „super alimente”, care reprezintă produsele ce pot fi ușor găsite în magazinele alimentare și piețe.
De asemenea, el recomandă să se mănânce mai puțină carne, să se bea mai multă apă și să nu se sară niciodată peste micul dejun.
Lista celor 14 alimente este următoarea:
1. Ouăle (sursă de proteine, vitaminele D, A, B2 si B12, acid folic și iod);
2. Laptele de capră (calciu, proteine și vitamine);
3. Peștele (omega-3 acizi graşi);
4. Batata – cartofi dulci (vitaminele A, B5 și B6);
5. Condimente din ierburi și legume (magneziu si acid folic);
6. Tofu (opt aminoacizi esențiali, fier şi calciu);
7. Nucile (cupru, acid folic şi magneziu);
8. Fasole neagră (fibre, fier, acid folic şi magneziu);
9. Fructe proaspete (diverse vitamine);
10. Algele (fier și vitamina B12);
11. Orezul sălbatic (fibre, magneziu şi fosfor);
12. Usturoi (vitaminele C și B6, mangan, seleniu și alte antioxidanți);
13. Creveţi (magneziu, zinc și seleniu, vitamina B12);
14. Ardei iute (vitaminele A şi C şi antioxidanţi);
Bunătăți franțuzești de Paște cu bucătarul Gheorghe Murguleț și patiserul Victor Berger
Publicat de ,
11 aprilie 2015, 10:32
Paștele reprezintă unul din acele momente speciale în care majoritatea românilor se reîntorc cu fața spre tradiții, familie și spiritualitate. În ultimii ani însă, mulți români au început să-și dorească și alte preparate și obiceiuri decât cele tradiționale românești. Interviul dimineții din Sâmbăta Mare a fost realizat de Larisa și Cristi cu maestrul bucătar Gheorghe Murguleț și patiserul francez Victor Berger. Cei doi administrează un restaurant franțzesc din centrul orașului și au prezentat rețete și obiceiuri de Paște din Franța. Cei doi au adus cu ei și delicioasele „macarons” dar și cozonacul franțuzesc cu compoziție de brioșă. Victor Berger a mărturisit că Paștele se petrece în familie și în Franța, doar că acolo, în duminica pascală, se merge la restaurent. Bucătarul Gheorghe Murguleț a recomandat, printre altele, mielul de Paște gătit în stil francez, lăsat la marinat în ulei de măsline cu amestec de ierburi și pregătit apoi la cuptor, în sosuri cu tomate sau cu vin. Vă avertizăm că cele auzite vă vor crea pofte… Ascultați și savurați!
Neratificarea convenţiei MLC 2006 face primele victime printre navigatori.
Ministerul Transporturilor din România pune o piedică îmbarcării marinarilor români în ţările care au ratificat convenţia MLC 2006, prin tergiversarea demersurilor pentru trimiterea în Parlament a documentelor care să permită ratificarea convenţiei.
Din cauza acestei întârzieri, Ministerul Transporturilor din Italia a interzis,de câteva săptămâni, accesul ospătarilor şi bucătarilor români la bordul navelor cu pavilion italian, inclusiv a celor de croazieră.
Cei care sunt la bord își vor încheie voiajul, dar la schimb nu mai sunt acceptați români, după cum a declarat, pentru Radio Constanţa, managerul firmei Tinecomar, Titi Marin.
El nu înţelege de ce până acum nu a fost ratificată convenţia. Titi Marin a mai spus că, deocamdată, ordonanţa ministerului italian se aplică doar la bucătari şi ospătari.
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), Adrian Mihălcioiu, ne-a declarat că de trei ani face demersuri pe lângă Ministerul Transporturilor din Romănia pentru a urgenta ratificarea MLC 2006.
De curând, proiectul de ordonanţă ajunsese la Ministerul de Finanţe, dar, ca urmare a schimbării ministrului, probabil că circuitul actelor pentru obţinerea de semnături va fi reluată, mai spus Adrian Mihălcioiu.
Liderul SLN, dar şi preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Crewing, Florin Urziceanu, se tem că măsura restricţionării accesului marinarilor români la bordul navelor se va extinde şi la alte categorii de navigatori.
Deasemenea, există pericolul ca şi alte ţări semnatare ale convenţiei să impună embargo îmbarcării marinarilor români.
Vicepreşedintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor, deputatul Mircea Toader, a declarat, pentru Radio Constanţa, că se poate iniţia o lege, dar perioada de elaborare va dura cel puţin trei luni.
Deputatul mai spus că aşteaptă documente de la SLN pentru a putea interveni la minister pentru urgentarea ordonanţei de urgenţă. Mircea Toader a mai spus că este de datoria Guvernului să facă demersurile necesare pentru ratificarea unor convenţii internaţionale.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, MLC 2006 stabileşte standarde minime de muncă şi de trai pentru toţi marinarii care lucrează pe nave care arborează pavilionul unor ţări ce au ratificat convenţia.
Este, de asemenea, un pas esenţial către asigurarea unor condiţii egale pentru ţări şi armatori care, până acum, erau într-o competiţie nedreaptă cu cei care navigau în condiţii sub standardele minime acceptate.
cristinailiuta@radioconstanta.ro