INTERVIU | Iulia Mihalcea: ”Bric-à-Brac înseamnă o colecție de trăiri, de experiențe, pe care le-am transpus în poeme”
Publicat de Adina Sîrbu, 29 octombrie 2023, 15:43 / actualizat: 29 octombrie 2023, 21:04
”Eram la masă cu mama și ea frământa cozonacul și acest dialog dintre grâu și mâinile mamei pur și simplu m-a inspirat și am început să scriu versuri!” Este mărturisirea emoționantă a Iuliei Mihalcea, poeta care și-a lansat săptămâna aceasta volumul de versuri „Bric-à-Brac” la Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța. Una dintre poezii amintește de războiul din Ucraina și de trăirile refugiaților.
Ce înseamnă ”bric-à-brac”?
Bric-à-Brac înseamnă o colecție de trăiri, de experiențe pe care le-am transpus în poeme. Aș putea spune că această colecție a plecat cumva dintr-un moment pe care chiar pot să-l identific. Eram la masă cu mama și frământa cozonacul și, nu știu, acest dialog dintre grâu și mâinile mamei pur și simplu m-a inspirat și am început să scriu. Mama a fost curioasă să audă ce am scris și uite așa am început să le colecționez. Dar pot spune că dintotdeauna am văzut lumea în versuri, în culori, în mișcări și poate mișcările mâinilor mamei într-adevăr m-au inspirat să încep să scriu efectiv.
Războiul din Ucraina și drumurile pe care le-ați făcut cu expoziția itinerantă ”Viața într-o valiză” au fost surse de inspirație pentru acest volum de poezii?
Pot spune că un artist este legat, ca oricare alt om, de realitate, iar sensibilitatea sa îi amplifică trăirile. Volumul de față este o sinteză a mai multor etape de creație și nu neapărat dedicat experienței pe care am trăit-o și care a generat acel proiect ”Viața într-o valiză”. Dar, într-adevăr, există un singur poem creat în timpul desfășurării proiectului ”Viața într-o valiză”, și anume ”Război și pace”, care este inclus în acest volum.
Ați putea să ne recitați câteva dintre versurile care vă sunt cele mai dragi și care apar în volumul „Bric-à-Brac”?
Întrucât, din păcate, și tema războiului rămâne foarte actuală, chiar îmi doresc să recit, și poate ăsta ar fi un mesaj, câteva versuri din poemul menționat mai sus, ”Război și pace”…
”Nu-ți dau pământul meu, ci vreau doar să înțelegi că nu o țară vrei să cucerești,
Sunt eu și tu, și el, și ea, copii, femei bătrâne,
Noi ce plecăm departe pământ avem în buzunarul de la piept,
Vrem pace!”
Deci, cumva, tema pământului și întoarcerea la origini este o temă pe care ar trebui să o avem toți în suflet.
Interviul integral îl puteți asculta aici:
Interviu realizat de Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu