[Foto] Borș de pește în festival, la Crișan
Publicat de Liliana Fustanela, 18 august 2015, 13:31 / actualizat: 18 august 2015, 15:35
Festivalul Borșului de Pește al Deltei Dunării este gata de start!
A ajuns deja la a treia editie, si se va desfășura ca în fiecare an, în primul week-end al lunii septembrie(5-6. 09.2015), în localitatea Crișan, județul Tulcea.
În cadrul Festivalului Borşului de Peşte al Deltei Dunării, sunt organizate concursuri gastronomice pe bază de reţete tradiţionale deltaice de către echipe de bucătari de pe întreg teritoriul deltei, ce se vor întrece în măiestria gătitului pe parcursul a două manşe şi secţiunea „cel mai bun borş de peşte” .
Frumusețea deltei va fi prezentată și prin spectacole de folclor,susținute de etniile locale.
Pe parcursul celor două zile de desfăşurare a festivalului, se reunesc la Crişan echipe de localnici, maeştrii în ale gastronomiei deltaice, de pe tot cuprinsul deltei, întrecându-se între ei şi prezentând invitaţilor şi turiştilor, arta culinară tradiţională proprie fiecărei etnii .
În standurile pregătite de către organizatori, amenajate ca nişte bucătării de vară, echipele gătesc totul pe loc din peşte proaspăt, în faţa privitorilor pofticioşi.
În prima zi se gătesc din peşte plachii, sarmale, proţap de crap, saramură, pifteluţe cu sos , peşte pe tablă şi nenumărate alte preparate culinare .
A doua zi se pregătesc de către toate echipele celebrul borş de peşte, fiecare echipă având propria reţetă cu secretele sale, servindu-l apoi în mod tradiţional întâi peştele din ciorbă şi apoi zeama cu mult mujdei de usturoi şi mămăliguța fierbinte, spre deliciul celor care vin să cunoască nemijlocit, ce au localnicii de prezentat şi oferit.
În acest cadru, turiştii şi invitaţii îşi fac de lucru şi pe lângă standul cu extraordinarele vinuri dobrogene, ce fac să înoate peştele degustat.
În timpul desfăşurării festivalului, formaţiile de folclor ale deltei, îi determină pe participanţi să se simtă ca la o mare nuntă tradiţională.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)