Premieră culturală în România: primul monument reconstituit 3D în mărime naturală va putea fi vizitat de turişti.
Păstrat în condiţii nu tocmai propice expunerii vizitatorilor, Hipogeul pictat din necropola Tomis, situat pe Bd-ul Mircea cel Bătrân din Constanţa, a fost reconstituit virtual în mărime naturală, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.
Vernisajul expoziţiei permanente va avea loc, luni, de la ora 12,00.
Hipogeul este un monument antic mai puţin cunoscut, dar având o importanţă istorică deosebită, cavoul de la Tomis fiind considerat cel mai reprezentativ monument al ideologiei păgâne de la Dunărea de Jos.
Specialiştii spun că vor să reconstruiască 3D şi ansamblul de biserici rupestre de la Basarabi – Murfatlar.
Pianistul Gianluca Luisi, prezent la Constanța – “Mă consider, mai degrabă un muzician explorator, un ”wanderer”, nu neapărat călător, cum s-ar descrie în cel mai strict sens al cuvântului”
R: Gianluca Luisi, aveți un CV impresionant, suntem onorați să ne bucurăm de acest eveniment la Constanța! G.L: Mulțumesc, și eu sunt onorat...
Hipogeul pictat de la Constanţa, reconstituit în 3D
Publicat de ,
5 iunie 2015, 10:15
Un eveniment deosebit se anunţă la Constanţa. Din 8 iunie, Hipogeul pictat va putea fi vizitat de turisti, datorită performanţelor IT. Păstrat în condiţii nu tocmai propice expunerii vizitatorilor, Hipogeul pictat aflat pe Bd. Mircea cel Bătrân a fost reconstituit în mărime naturală, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE2000, în colaborare cu PleshooContemporary şi Muzeul de Istorie Naţională Arheologie Constănţa, anunţă vernisajul expoziţiei „HIPOGEU PICTAT DIN NECROPOLA TOMIS. Reconstrucţia 3D la scară 1:1!”. Evenimentul va avea loc luni, 08 iunie 2015, ora 12.00, la sediul muzeului din Piaţa Ovidiu nr. 12, Constanţa. Expoziţia – care prezintă primul monument reconstituit în mărime naturală, cu înalta fidelitate – va avea caracter permanent.
Cu prilejul vernisajului, reprezentanţii echipelor de cercetători din cadrul INOE şi al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa), alături de artiştii care au colaborat la realizarea expoziţiei, vor prezenta proiectele care au făcut posibilă această premieră în domeniul patrimoniului cultural din România. O lungă şi valoroasă colaborare a INOE 2000 cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa a făcut posibil acest eveniment.
Prezentarea pentru publicul larg, cât şi pentru cel de specialitate, a unui monument antic foate puţin cunoscut însă deosebit ca decoraţie (pictură murală) şi importanţă istorică va creşte interesul pentru regiune.
Rezultatele remarcabile au fost obţinute prin directă utilizare a autolaboratorului ART4ART realizat în 2007 şi permanent îmbunatăţit de cercetătorii din cadrul INOE; acest laborator mobil poate acţiona precum o „ambulanţă” pentru patrimoniu, fiind conceput să ajute restauratorul şi arheologul în luarea deciziilor şi aplicarea procedurilor optime pentru salvgardarea bunurilor culturale.
Totodată, specialiştii au în vedere reconstituirea cât mai curând posibil a altor trei morminte pictate, datând din secolele IV-VI p. Chr., precum şi a unui alt proiect de anvergură, deopotrivă fezabil şi deosebit de îndrăzneţ, anume reconstrucţia 3D a ansamblului de biserici rupestre de la Basarabi – Murfatlar, datând din secolul IX p. Chr.