Ascultă Radio România Constanța Live

Bilete online la Delfinariu

Bilete online la Delfinariu și un nou acvariu cu apă de mare în locul Teatrului de Vară din Mamaia

Bilete online la Delfinariu și un nou acvariu cu apă de mare în locul Teatrului de Vară din Mamaia

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 ianuarie 2018, 10:59 / actualizat: 10 ianuarie 2018, 15:51

Biletele la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii vor fi mai scumpe cu un leu și vor putea fi achiziționate on-line prin intermediul unei aplicații care va fi lansată cel mai probabil luna aceasta, a afirmat la Radio Constanța, directorul complexului, dr. Adrian Bâlbă.
Totodată, există posiblitatea ca Teatrul de Vară din Stațiunea Mamaia să devină o amintire. În locul acestei clădiri ar putea fi construit un Acvariu care va funcționat cu apa adusă din mare.

În curând va fi aprobat bugetul aferent anului 2018 pentru una dintre cele mai vizitate instituții din Constanța – Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Directorul Adrian Bâlbă a spus la Radio Constanța că la capitolul bani instituția stă bine și că în acest an vor fi demarate alte proiecte, asta după ce anul trecut a fost inaugurat noul bazin pentru Ni-Ni și Chen-Chen, simpaticii delfinii care anual atrag mii de vizitatori la Constanța.

«Numărul de vizitatori a crescut de la an la an cu 20-30 %. Și încasările au crescut, dar nu atât de mult pentru că anul trecut am redus prețul de la 50 la 40 de lei pentru adulți, și de la 25 la 10 lei pentru elevi și studenți».

În 2018, nu vor mai fi cozi la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii deoarece în aceasta lună va fi inaugurată aplicația prin care vizitatorii vor putea cumpăra bilete on-line, a mai spus Adrian Bâlbă. Totodată, acesta a declarat la Radio Constanța, că bazinul delfinilor va fi mărit prin construirea unui sistem lagunar care va fi extins în spatele Delfinariului.

«Este un sistem on-line de vacanțe pe care l-am gândit timp de un an de zile. În vacante ești puturos-dezorganizat si în consecință nu ai laptopul cu tine ca să-ți poți lua bilet din timp, să planifici. Pur și simplu te hotărăști într-o dimineață să mergi la acvariu, sau la delfinariu. Ajungi acolo și vezi coada, dar vezi și anunțul legat cumpărarea biletelor on-line. Vizitatorul intra pe site-ul delfinariului cumpără biletele, primește un cod de bare pe care il va scana la cele două puncte de la complex, unul mobil și altul fix.
În acest an, la propunerea mea și la inițitiava CJC care a găsit soluții de finanțare și de extindere a Delfinariului, cu ajutorul ministrului turismului Mircea Titus Dobre, vom conecta printr-un sistem lagunar făcut din beton, un lanț de bazine care vor fi legate de bazinul central în care se fac reprezentațiile. În felul acesta, în pauze, delfinii se vor plimba prin aceste lagune, se vor juca. Îl numesc lagunar pentru că o anumită zonă va avea apă mai mică, în așa fel încât să poți intra în bazin, să poți lua contact cu delfinii»
, a mai spus dr. Adrian Bâlbă.

Pentru că este vorba despre suprafață importantă, tot terenul din spatele delfinariului va fi o lagună mare, parțial acoperită. În felul acesta, viața definilor va fi îmbogățită și va putea fi casă pentru o familie de 5-6 exemplare.
Suma alocată acestui proiect este de 5 milioane de euro, fonduri europene, din care 500.000 de euro va fi reprezenta aportului consiliului județean. Potrivit declarațiilor făcute de Adrian Bâlbă, anul aceasta vor fi emise studiile de fezabilitate, proiectuil tehnic devizul și autorizatia de construcție.

Delfinariul este singurul obiectiv care va avea parte de investiții.
Microrezervația a fost extinsă cu 6.000 de metri prin preluarea unui teren viran de la primărie care a fost transformat într-un parc dobrogean.

În acest parc, vor fi aduși mufloni, cerbi lopătari și alte specii din peisajul zoologic dobrogean. Tot în microrezervație va fi construită o «volieră drive through», un spațiu unde vizitatorii vor putea sta în același loc cu păsările: «e un mod de educație al oamenilor față de animale, al respectului manifestat față de acestea. Să vedem ce păsări se vor preta în funcție de educația oamenilor, pentru că eu aș putea să aduc acolo și papagali ARA cuminți. Acest lucru va depinde doar de vizitatorii care ne vor trece pragul și de felul în care ei se vor comporta cu aceste păsări. O să fie interesant. Există prin grădiunile zoologice din Occident și am zis că cazul să avem și noi una că poate ne-am civilizat».

Și la Planteriul va avea parte de investiții în valoare de 900.000 de euro. Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii intenționează achiziționarea unor echipamente de ultimă generație, observatoare și telescoape noi. Ar fi al doilea sistem din țară, după cel achiziționat la Satu Maru cu o valoarea de 600.000 de euto.
«Am accesat cu 88 de puncte, ceea ce înseamnă un punctaj maxim, CBC – Cross Boarter Cooperation Călărași, împreună cu planteriul din Varna, Academia Navală, Universitatea Maritimă din Constanța și clasa de astrofizicieni condusă de profesorul Ion Băraru de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. După doi ani, acest proiect a primit aprobare. Este vorba depre 1.400.000 euro, din 900.000 vor fi pentru complexul din Conbstanta. Restul va fi ditribuit unităților menționate. La bugetul acesta ne putem permite ori un proiect hibrid, digital-analog, ori cele mai înalte calități de imagine pe acest planetariu cu o cupolă de 8 metri metru diametru».

Cu toate că este situat pe Faleza Cazinoului din Constanța, Acvariul este unul din obiectivele Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Deși structura clădirii inaugurată în secolul trecut nu permite modernizări importante, bazinele au fost modernizate, subsolul a fost curățat, sistemul de filtrare a fost schimbat pentru prevenirea pierderilor de apă, a fost instalat un sistem de ventilație modern. Cu toate acestea, dr Adrian Bâlbă a declarat la Radio Constanța, că exista dorința de a muta acvariul de pe Faleza Cazinoului din Constanța în stațiunea Mamaia, în locul unde în prezent este Teatrul de Vară, o clădire lasată în paragină.

«Am propus domnului președinte CJC, vânăm zona aceasta. În locul Teatrului de Vară vrem să facem un acvariu adevărat, pe acrilic, o investiție de 10 milioane de euro, care va lucra cu apă din mare. În acest acvariu vom avea tot ceea trebuie să aibă un acvariu modern: un tunel, rechini, pește lună. De ce în zona asta? Pentru că toate acvariile sunt situate în zone cu acces pietonal masiv. Cu toate că zona veche a orașului a fost modernizată, nu este loc de o construcție consistentă, mare, nu putem face modernizări. Acvariul primește doar 60 de turiști într-o jumătate de oră. În schimb, Mamaia poate găzdui până la jumătate de milion de turiști și împreună cu Constanța și alte județe poate aduce până la un milion de turiști pe an. Cu un milion de turiști pe an, în 5-6 ani, investiția de aproximativ 10 milioane de euro va fi amortizată».

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
aeronave F16 - foto - MApN
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Restricții de trafic pe bulevardul Mamaia pentru lucrări la infrastructura de apă și de canalizare
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 09:42

Restricții de trafic pe bulevardul Mamaia pentru lucrări la infrastructura de apă și de canalizare

RAJA SA continuă lucrările de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată din Constanța, parte a Programului Operațional...

Restricții de trafic pe bulevardul Mamaia pentru lucrări la infrastructura de apă și de canalizare
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 09:19

Incident informatic la RAR: Activitatea cu clienții este perturbată

Un incident neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale RAR, a perturbat activitatea instituției și a afectat derularea serviciilor...

Incident informatic la RAR: Activitatea cu clienții este perturbată
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate
Ştiri vineri, 22 noiembrie 2024, 07:40

Vremea se încălzește ușor în Dobrogea și pe litoral

În Dobrogea, vremea se va încălzi ușor. Cerul va avea înnorări temporare și, pe arii relativ extinse va ploua, dar pot apărea și...

Vremea se încălzește ușor în Dobrogea și pe litoral
Ştiri joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

CONSTANȚA: Chestionar pentru îmbunătățirea mobilității în oraș

Primăria Constanța desfășoară în această perioadă activitățile necesare elaborării Studiului de oportunitate privind extinderea sistemului...

CONSTANȚA: Chestionar pentru îmbunătățirea mobilității în oraș